Trump s Macronom boli na súkromnom obede

    0
    Na snímke zľava americký prezident Donald Trump a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Prezidenti počas tohto stretnutia prediskutovali hospodárske a obchodné otázky, ako aj bezpečnostné výzvy. Informovala o tom agentúra AP.  

    Podľa Bieleho domu “hovorili o dôležitosti podpory voľného a poctivého obchodu, zredukovania obchodných prekážok, daní a regulácie a garantovania slobody navigácie a obchodu ako pilierov globálneho hospodárskeho rastu”.

    Kancelária francúzskeho prezidenta uviedla, že Macron Trumpovi navrhol, aby sa USA a Irán vrátili k rokovaciemu stolu ohľadom iránskeho jadrového programu. 

    Americká strana o sobotňajšom stretnutí uviedla len toľko, že prezidenti “riešili aj bezpečnostné výzvy spoločného záujmu, najmä pretrvávajúcu krízu v Líbyi, rastúcu nestabilitu v sahelskej oblasti a napätie v Perzskom zálive”.

    Macron, ktorý je hostiteľom summitu, po skončení obeda s Trumpom povedal, že debatovali o “mnohých krízach” po celom svete, vrátane Líbye, Iránu a Ruska, ako aj o obchodnej politike a klimatických zmenách.

    Trump po stretnutí s francúzskym prezidentom vyhlásil, že toho majú s Macronom “naozaj veľa spoločného” a že majú “osobitný vzťah”. “Tento víkend veľa vecí dokončíme a ja sa na to teším,” dodal americký prezident.  

    Na otázku, či by uskutočnil svoju hrozbu uvaliť clo na francúzske vína ako odplatu za zavedenie digitálnej dane Francúzskom, odpovedal Trump vyhýbavo a povedal len, že “miluje francúzske víno”.

    Summit krajín G7 vo Francúzsku bude trvať až do pondelka 26. augusta. 

    - Reklama -