Austrália chce blokovať prístup na extrémistické weby: Robíme všetko, čo môžeme, vyhlásil premiér

    0
    Scott Morrison (Autor: TASR)

    Austrálsky premiér Scott Morrison, ktorý odcestoval na víkendový summit skupiny G7 vo francúzskom meste Biarritz, uviedol, že vláda plánuje podniknúť kroky, ktoré by extrémistom zabraňovali zneužívať internetové platformy na zverejňovanie extrémne násilného obsahu.

    “Robíme všetko, čo môžeme, aby sme teroristom nedali príležitosť oslavovať svoje zločiny,” vyhlásil Morrison.

    Austrália i Nový Zéland po útokoch na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, počas ktorého zahynulo 51 ľudí, sprísnili kontrolu webových stránok i sociálnych médií. Austrálčan Brenton Tarrant totiž svoj teroristický útok vysielal naživo na Facebooku.

    V Austrálii má byť založené krízové koordinačné stredisko, ktoré bude monitorovať on-line priestor 24 hodín denne s cieľom nájsť a odstrániť mimoriadne násilné a teroristické príspevky.

    Komisár pre internetovú bezpečnosť bude v jednotlivých prípadoch rozhodovať, ktoré informácie sa majú stať predmetom cenzúry.

    Takisto sa pracuje na nájdení riešení, ako čo najrýchlejšie blokovať prístup na extrémistické stránky počas teroristického útoku.

    Technologickí giganti, akými sú napríklad firmy Facebook, YouTube, Amazon, Microsoft či Twitter, majú do konca septembra austrálskej vláde predložiť svoje návrhy, ako uplatnia odporúčania, ktoré od nej dostali.

     Aké legislatívne postihy budú digitálnym platformám hroziť v prípade, že nezlepšia bezpečnosť na svojich stránkach, vláda zatiaľ nespresnila.

    - Reklama -