Selektívna spravodlivosť? Kauzu Jankovskej hodnotí politický analytik: Nezabúdajme, kto dal Kočnerovi krídla

0
Monika Jankovská na archívnej snímke z roku 2012 (Autor: TASR)

Je pre vás ako politického analytika zápas o ďalšiu existenciu Moniky Jankovskej vo funkcii niečím zaujímavým?

Prekvapuje ma kvantita tých SMS. Ďalšia otázka však je ich obsah, lebo ten je dôležitý. Bez jeho poznania mi to pripadá mierne hysterické. Aj so zlodejom áut ak sa bavíte o legálnych veciach, a nie o typoch áut a ich cene, je to v poriadku.

Problémom teraz je, prečo ich bolo toľko. Možno sú dlhoroční známi, stále platí prezumpcia neviny. Nezabúdajme, že nevidíme druhému do hlavy, čo spraví v budúcnosti. 

K téme sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá predpokladám, vie viac ako my, no zatiaľ nové fakty nezverejnila. Takže nebolo to potom z tohto pohľadu predčasné?

Aj to, ale prekáža mi na tom aj fakt, že sme svedkami selektívnej spravodlivosti. S Marianom Kočnerom sa predsa stretávalo x ľudí, ktorí sú dnes v politike, aj v opozícii, a dnes vykrikujú o potrebe očistenia štátu. Dnešné ikony demokratizácie Slovenska sú presne tí istí, ktorí stvorili Kočnera. Mám na mysli dve Dzurindove vlády.

On sa, samozrejme, už “zviditeľnil“ za Vladimíra Mečiara, čo nie je výnimočné, lebo vtedy behalo po Slovensku veľa gaunerov. Ale priestor na rozlet dostal za Dzurindových vlád. A toto mi ako zadefinovanie problému chýba. Politici majú tendenciu vidieť svet čierno-bielo, ale som slobodný človek, nie politik, a viem, že svet vôbec nie je čierno-biely.

A že silné odtiene do tej šedej dal nielen Robert Fico, že aj Dzurindove vlády. Nehovorím, že on osobne. A keby sme boli spravodliví a išli podľa tohto kľúča chronologicky, tak tých ľudí na ostrakizáciu by bolo oveľa viac ako jedna štátna tajomníčka. Toto by nemala byť jediná obeť, malo by sa dodržať padni komu padni.

 

Dajú sa prezidentkine slová pochopiť aj ako konflikt so Smerom? Druhý po ústavných sudcoch, no teraz otvorenejší?

Do istej miery sa do toho pridal aj Peter Pellegrini. Ale všetci, ktorí sa k tomu vyjadrujú, by mali mať jedno na pamäti – kto stvoril Kočnera, kto mu dal krídla. Vražda dvoch ľudí je len výsledkom toho, že to vajce niekto vyliahol. A v tomto prípade to nebol ani Fico, ani Jankovská.

 

Včera za odvolanie Jankovskej zorganizoval protest Igor Matovič. Účasť asi nebola taká, ako on sám očakával. Čakali ste viac ľudí?

Nehodnotil by som to. Nešlo o prvý a ani posledný Matovičov protest, je to politický marketing. 

 

Zaujímavý boj vývoj postoja Mosta-Híd. Najskôr podľa ministra spravodlivosti, Jankovskej nadriadeného, sa má rozhodnúť sama alebo má rozhodnúť Smer. Potom strana vydala stanovisko, že ak sa podozrenia potvrdia, Gábor Gál ju navrhne odvolať.

Ak sa podozrenie potvrdí, teda je oprávnené, tak už bude aj logické a žiaduce, že ju odvolá. Ale opakujem, padni komu padni. A z toho nevynímam ani Moniku Jankovskú. Ak sa potvrdí, že s Kočnerom komunikovala v závadových veciach, že niečo v jeho prospech ovplyvňovala či podliehala jeho vplyvu, tak prirodzene musí odstúpiť.

Ale tu sa vtedajší predseda parlamentu bavil s Kočnerom o generálnom prokurátorovi. S Kočnerom sa stretol aj Matovič, a nielen oni dvaja. A určite sa s ním nerozprávali o pestovaní holandských tulipánov.

 

Sme rodina podporí mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej by sa malo hlasovať o nedôvere Pellegriniho vláde. Ozýva sa o svoje miesto pri rokovacom stole opozície?  

Opozícia má právo zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu, ale veľmi tomu teraz nerozumiem. Stále nevieme, o čo ide.

 

Ale je to snaha Sme rodina dostať sa na tie opozičné rokovania?

Ale ona k opozícii patrí.

 

Ale nie je ňou akceptovaná.

To je pravda. Vo všeobecnosti opozícia však nie je voľné združenie podobných strán. Tie sú v opozícii preto, že sa nedostali do koalície. Viac sa k tomu ani nemusí povedať. Nevidím dôvod, aby sa Sme rodina mala alebo potrebovala kamarátiť s inými opozičnými stranami. Nech tak robia iní. Oni sú ich konkurenciou.

Boris Kollár sa na medzinárodnej scéne pridal k Matteovi Salvinimu. Nevyšlo to síce v eurovoľbách, ale napriek počiatočnému neúspechu by mal ostať zaradený tam, kde sa zaradil a to by on mal komunikovať a predávať, aplikovane na slovenské pomery. Mali by ísť skôr svojou cestou dôsledne, nemeniť ju podľa preferencií.

 

A čo k Petrovi Pellegrinimu? Nedá návrh na Jankovskej odvolanie, hovorí, že sa tu rozbieha „organizovaná hra“, konkrétne s vybranými časťami vyšetrovacieho spisu. Neuniká pred stretom s Robertom Ficom? Či ho ani nechce?

V Smere prebieha boj o moc. Na jednej strane je premiér, na druhej predseda. Fico ustúpil tým, že pripustil, že nemusí byť lídrom kandidátky. Je to evidentná snaha udržať si Pellegriniho pre Smer. Ale to bolo ad hoc riešenie, aby nešiel k Tomášovi Druckerovi. Ale v čom mu bude Fico ustupovať, to nikto nevie.

Fico sa neuspokojí so státím v pozadí. Niektoré podnikateľské kruhy to vyhodnotili ako Ficovu prehru. A to je možno dôležitejšie ako mediálny obraz. Fico môže ešte Pellegriniho takto uchlácholiť a ten záverečný súboj môže prísť až v čase, keď už Pellegrini nebude môcť odísť.

 

 

- Reklama -