Slovenskí hasiči už majú nového prezidenta. Nejedlý mal byť odvolaný, reagoval Grendel

    0
    Pavol Nereča (Autor: FB/prezidiumhazz)

    V utorok ho do funkcie vymenovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Prezídium HaZZ o tom informovalo na sociálnej sieti.

    “Medzi moje prvé kroky bude určite patriť nastavenie štruktúry HaZZ tak, aby vyhovovala potrebám HaZZ, a zameranie sa na úlohy, ktoré sa doteraz nedarilo vyriešiť, ako napríklad zabezpečenie kontinuálneho vystrojovania príslušníkov HaZZ, posilnenie výkonu zásahovej zmenovej služby na menších hasičských staniciach. Tiež sa chcem zamerať na prehĺbenie spolupráce medzi HaZZ a Dobrovoľnou požiarnou ochranou (DPO) SR na viacerých úrovniach,” uviedol nový prezident slovenských hasičov.

    Nereča študoval na Vojenskej strednej odbornej škole oznamovacej techniky v Novom Meste nad Váhom a vysokoškolské vzdelanie získal na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

    Pracovnú kariéru odštartoval na Okresnom národnom výbore v Nitre, kde pôsobil ako požiarnik a starší požiarnik. Neskôr pracoval na pozícii operačného dôstojníka na Krajskom úrade v Nitre, následne sa stal náčelníkom operatívno-technického oddelenia, kde sa neskôr stal jeho vedúcim. Predtým ako sa stal šéfom hasičov, pôsobil vo funkcii krajského riaditeľa HaZZ v Nitre.

    Prezident HaZZ Alexander Nejedlý sa na základe vlastnej žiadosti rozhodol po 35 rokoch ukončiť svoju profesijnú kariéru vo funkcii prezidenta HaZZ v pondelok (26. 8.). 

    V budúcnosti sa chce podieľať na odbornej príprave a edukačnom procese príslušníkov a pracovníkov v celom integrovanom systéme. 

    Počas pôsobenia Nejedlého došlo podľa HaZZ k zlepšeniu postavenia hasičov v spoločnosti, najmä prijatím zákona o sociálnom zabezpečení profesionálnych hasičov v podobe výhod, ako sú zdravotná starostlivosť, preventívne prehliadky, rekondičné pobyty a výsluhové dôchodky.

    Hnutie OĽaNO víta výmenu na poste prezidenta HaZZ. Poslanec parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) si myslí, že Nejedlý mal byť z funkcie odvolaný ministerkou vnútra.

    Doplnil, že Saková omilostila Nejedlého za kauzu “Bobisti”, ktorá sa týkala podvodov s dotáciami organizovaných funkcionárom HaZZ v Piešťanoch a ktorú sa podľa poslanca Nejedlý snažil niekoľko mesiacov zamiesť pod koberec.

    Vymenovanie nového prezidenta HaZZ je podľa Grendela predčasné hodnotiť. “Až jeho konkrétne kroky vo funkcii ukážu, či dokáže fungovať nezávisle alebo sa vyberie v šľapajach svojho predchodcu,” uzavrel.

    - Reklama -