Slovensku hrozí, že sa dostane na trestnú lavicu EÚ, varuje OĽaNO

    0
    Vlajky Slovenskej republiky a Európskej únie - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Podľa najnovšieho odhadu kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (KRRZ) sa prognóza deficitu verejných financií na tento rok zvýšila na vyše 1,1 miliardy eur. Minulý mesiac boli odhady rozpočtovej diery o vyše 160 miliónov eur nižšie.

    Tieto čísla podľa opozičného hnutia OĽaNO naznačujú, že plán vlády mať v tomto roku vyrovnaný rozpočet nie je reálny. Vyzýva preto ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby predstavil opatrenia na zlepšenie hospodárenia.

    Hnutie hovorí o klamlivo zostavenom rozpočte

    Podľa hnutia rozpočtová rada pravidelne pripomína, že diera v rozpočte vznikla pre jeho nekvalitné spracovanie a klamanie v nedaňových príjmoch, ako aj pre nezodpovedné míňanie súčasnej vlády.

    “Na klamlivo zostavený rozpočet sme upozorňovali už v parlamente pri jeho schvaľovaní. Zároveň chcem zdôrazniť, že spomalenie ekonomického rastu má vplyv len na 0,1 miliardy eur z diery odhadovanej na vyše 1,1 miliardy eur, čo je menej ako desatina,” uviedol v správe pre médiá poslanec OĽaNO Eduard Heger.

    OĽaNO upozorňuje, že v poslednom období sa prognózovaná diera vo verejných financiách zvyšuje v priemere o 100 miliónov eur mesačne.

    Po nás potopa?

    “Napríklad typické prejedanie v štátnom rozpočte sú platby štátu na tovary a služby, ktoré vzrástli v prvom polroku medziročne až o 30 %. Pri takomto tempe destabilizovania verejných financií, vrátane rozpočtovo nekrytých budúcoročných balíčkov za pol miliardy, sa deficit rozpočtu môže čoskoro priblížiť až k dvom miliardám eur,” myslí si Heger.

    Štát tak nie je pripravený na horšie časy. “Ohradzujeme sa proti prístupu – po nás potopa. Znovu vyzývame ministra financií, aby v čo najkratšom čase predstavil opatrenia, ktoré vrátia Slovensko späť z gréckej cesty a znížia riziko, že sa dostaneme na trestnú lavicu v EÚ, ako aj riziko pokút, ktoré by zaplatili občania SR pre nedisciplinované hospodárenie vlády,” povedal Heger.

    Zároveň uviedol, že na Slovensku vláda Smeru-SD nadpríjmy z daní a odvodov “prejedla”. “Preto vyzývame vládu na zastavenie gréckej cesty. Občania SR si to nezaslúžia,” zdôraznil Heger.

    Kamenický už vyzval ministrov

    Pre ministerstvo financií bude pri tvorbe návrhu rozpočtu kľúčová najnovšia makroekonomická a následne daňová prognóza, ktoré budú zverejnené v septembri.

    “Od nich sa budú odvíjať tak príprava štátneho rozpočtu, ako aj prípadné úsporné opatrenia,” uviedol pre TASR minulý týždeň tlačový odbor ministerstva. Kamenický tiež tento mesiac vyzval ministrov, aby prišli s návrhmi, ako šetriť.

    V oblasti ďalších krokov v najbližšom období uviedol, že ak bude náhla zmena rastu ekonomiky pokračovať, bude to znamenať zníženie rozpočtovaných príjmov, na čo bude musieť ministerstvo reagovať na strane výdavkov.



     

     

    - Reklama -