Veľká výmena väzňov. Prepustili Sencova i námorníkov

    0
    Oleg Sencov, archívna snímka (Autor: TASR, PL.sk)

    Tieto informácie zatiaľ neboli oficiálne potvrdené.

    “Modlíme sa. Výmena sa skončila: námorníci, Sencov, (Mykola) Karpiuk, (Volodymyr) Baluch, (Pavel) Gryb letia domov! Čakáme!” napísala na Facebooku Islamovová.

    Šéfredaktor rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov na svojom účte na sieti Telegram uviedol, že lietadlo s prepustenými Ukrajincami vrátane Sencova a námorníkov by malo prísť v Kyjeve v piatok skoro ráno miestneho času.

    Na jeho palube majú byť aj všetci ukrajinskí námorníci, ktorých ruské ozbrojené sily zadržali ešte v novembri 2018 počas tzv. kerčského incidentu.

    Denník Kommersant s odvolaním sa na zdroj z kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v 22. augusta informoval, že Rusko a Ukrajina vstúpili do poslednej fázy rokovaní o výmene občanov, ktorých si vzájomne zadržiavajú. Výmena by sa mala uskutočniť ešte do konca augusta.

    Agentúra Interfax pripomenula, že 12. júla počas prvého telefonického rozhovoru medzi Vladimírom Putinom a Volodymyrom Zelenským, ktorý iniciovala ukrajinská strana, prezidenti Ruska a Ukrajiny diskutovali o situácii v Donbase, o výmene väzňov a o vyhliadkach na rokovania v tzv. normandskom formáte.

    V polovici júla sa ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová stretla s ruskou splnomocnenkyňou pre ľudské práva Svetlanou Moskalkovovou, pričom si vymenili zoznamy väzňov v Rusku a na Ukrajine a dohodli sa na vyriešení tohto problému.

    Zoznam predložený ukrajinskou ombudsmankou obsahoval mená 150 osôb, v ruskom zozname bolo 34 mien, píše Interfax.

    Ruské agentúry vo štvrtok informovali, že ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova, ktorý si v Rusku odpykáva 20-ročný trest za údajné plánovanie teroristických útokov, vo štvrtok previezli zo väzenského tábora na Sibíri do Moskvy.

    Sencova zatkli v jeho dome v hlavnom meste Krymskej autonómnej republiky Simferopol 10. mája 2014 po tom, ako sa zúčastnil na protestoch proti anexii Krymského polostrova Ruskom. O rok neskôr ho v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok.

     

    - Reklama -