Pátranie a záchranné práce po zrážke lodí si vyžiadali dva milióny eur

    0
    Na snímke záchranári zakrývajú čiernou plachtou telá obetí, ktoré potápači vytiahli do člna z vraku potopenej lode Hableány v Dunaji v Budapešti 4. júna 2019. (Autor: TASR)

    Podľa informácií ministerstva však uvedené údaje nie sú konečné, pretože pátranie po jednej nezvestnej ešte stále pokračuje a výdavky vznikli aj v iných rezortoch a štátnych organizáciách.

    Vyzdvihnutie potopenej lode koordinovala protiteroristická jednotka TEK, pričom sa do tejto záchrannej akcie zapojilo tisíc odborníkov z 35 maďarských civilných a policajných organizácií. Okrem nich sa na záchrannej akcii zúčastnili stovky zahraničných expertov vrátane profesionálnych potápačov.

    Bezpečnostné zložky nasadili všetky dostupné plavidlá, aby priebežne monitorovali 215-kilometrový úsek Dunaja i jeho záplavové územia.

    K celkovým nákladom súvisiacim s nehodou ešte podľa Népszavy bude potrebné prirátať nároky pozostalých i lodných spoločností na odškodnenie.

    Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta na budapeštianskom úseku Dunaja po zrážke s výletnou loďou Viking Sigyn večer 29. mája je 27 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky.

    Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov, po jednej nezvestnej kórejskej žene ešte stále pátrajú.

     

    - Reklama -