Pápež vyzval ľudí, aby kvôli ochrane klímy zmenili svoj životný štýl a návyky

    0
    Pápež František (Autor: TASR)

    Obsah pápežovho príhovoru k pútnikom zhromaždeným na Námestí sv. Petra vo Vatikáne korešpondoval s dnešným Svetovým dňom modlitieb za starostlivosť o stvorenie.

    Pápež v ňom upozornil, že “sme vytvorili klimatickú krízu, ktorá vážne ohrozuje prírodu a život, vrátane nášho vlastného”. Apeloval, že “je čas sa zamyslieť nad naším životným štýlom a našou každodennou voľbou, pokiaľ ide o jedlo, spotrebu, cestovanie, využívanie vody, energie a iných materiálnych dobier”. Upozornil, že toto rozhodovanie človeka je často bezohľadné a škodlivé. 

    František, ktorý sa počas svojho pontifikátu angažuje aj za ochranu životného prostredia, vyzval ľudí zmeniť a zjednodušiť svoj životný štýl a konať zodpovednejšie. Dodal, že túto svoju prosbu adresuje “každému členovi ľudskej rodiny”.

    Apeloval tiež na vlády sveta, aby preukázali “politickú vôľu” a podnikli razantné kroky v záujme riešenia problémov súvisiacich so zmenou klímy. Podľa pápeža nastal čas vzdať sa závislosti od fosílnych palív.

    S týmito výzvami pápež prišiel na úvod niekoľkých dní modlitieb kresťanov za zvýšenie povedomia politikov a verejne činných osôb o znečisťovaní životného prostredia a využívaní prírodných zdrojov. Okrem toho na 1. septembra pripadá aj Svetový deň modlitby za starostlivosť o stvorenstvo, ktorý katolícka a pravoslávna cirkev slávia spoločne.

    František uviedol, že na summite OSN o zmene klímy, ktorý sa bude konať koncom tohto mesiaca v New Yorku, by vlády štátov sveta mali prejaviť zodpovednosť a politickú vôľu v podobe prijatia drastických opatrení, aby čo najrýchlejšie dosiahli nulové emisie skleníkových plynov a obmedzili priemerný nárast globálnej teploty v súlade s parížskou dohodou o klíme. 

    Pápež na záver vyzval spoločne sa modliť za to, aby “nám Boh dal odvahu konať dobro bez toho, aby sme čakali, kým s tým začne niekto iný, alebo keď už bude príliš neskoro”.

     

    - Reklama -