Hnev ľudí na Merkelovej vládu? Krajná pravica oslavuje úspech vo voľbách v Brandenbursku a Sasku

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Vyplýva to z výsledkov prieskumov medzi voličmi odchádzajúcimi z volebných miestností (exit polls), ktoré uskutočnili nemecké televízie ARD a ZDF.

    Podľa správy agentúry AFP predbežné odhady odzrkadľujú hnev tamojších obyvateľov na vládu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

    V Sasku si podľa týchto odhadov AfD zabezpečila 27,5 percenta hlasov, vyplýva z predpovedí ARD a ZDF. Vo voľbách pred piatimi rokmi pritom krajnú pravicu volilo necelých desať percent obyvateľov (9,7 percenta).

    V Brandenbursku sa dohaduje, že AfD bude mať 22,5-24,5 percenta hlasov. Aj v tejto spolkovej krajiny by si podľa citovaných odhadov oproti roku 2014 polepšila o najmenej desať percent (12,4 percenta).

    Hoci sa AfD môže v týchto spolkových krajinách stať veľkou politickou silou, všeobecne sa nepredpokladá, že sa strana dostane do miestnej vlády; všetky etablované politické strany odmietli vytvoriť koalíciu s AfD.

    Posilnenie si postavenia tejto krajne pravicovej strany vo východnej časti Nemecka by takisto ohrozilo budúcnosť koalície CDU kancelárky Merkelovej so stredoľavicovými sociálnymi demokratmi (SPD) a môže podnietiť pochybnosti o novej predsedníčke CDU, ministerke obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej.

     

    - Reklama -