Matovičovci chcú novelizovať zákon o ochrane pred odpočúvaním

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: unsplash.com)

    Po novom by členov komisie nemali navrhovať zodpovedné výbory Národnej rady (NR) SR zo zástupcov vlády a opozície, komisiu by mali tvoriť ich predsedovia a podpredsedovia.

    A to predsedovia a podpredsedovia osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu a výboru pre obranu a bezpečnosť.

    “Hlavným cieľom návrhu zákona je zabezpečiť fungovanie komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov, a to zmenou spôsobu ustanovovania jej členov,” zdôraznilo hnutie v predloženom návrhu.

    Poukázalo na to, že komisia má predstavovať významné posilnenie kontrolnej právomoci zákonodarného orgánu nad používaním informačno-technických prostriedkov orgánmi výkonnej moci.

    “Napriek tomu komisia už tri roky nie je schopná plniť si svoju funkciu, keďže niektoré výbory si nesplnili svoju povinnosť a nenominovali členov komisie tak, ako im to prikazuje zákon, a komisia preto nemohla byť zriadená,” podotkli predkladatelia novely.

    - Reklama -