Johnson sa nechystá rezignovať. Brexit bude 31. októbra, tvrdí

    0
    Boris Johnson (Autor: TASR)

    K dohode došlo na piatkovom stretnutí predstaviteľov opozície. Jeho účastníci sa zhodli na tom, že nové voľby podporia len v prípade, ak vláda požiada o ďalší odklad termínu brexitu. 

    Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu v stredu prvýkrát odmietli Johnsonov návrh na vypísanie nových volieb na 15. októbra. Premiér ho predložil po tom, ako poslanci prijali návrh zákona, ktorý má zabrániť brexitu bez dohody a počíta s možným odkladom jeho termínu. 

    Johnson by chcel uskutočniť druhé hlasovanie o predčasných voľbách už v pondelok 9. septembra vo večerných hodinách. Návrh by museli podporiť dve tretiny poslancov. 

    Britský premiér chce nové voľby ešte pred summitom Európskej únie, ktorý bude 17. a 18. októbra, a mohol by byť poslednou šancou dospieť k dohode o brexite pred plánovaným odchodom Británie z EÚ 31. októbra. Niektorí labouristi však presadzujú konanie volieb po 31. októbri, čo by znamenalo, že by bol nútený brexit odložiť.

    Podľa Johnsona sú predčasné voľby v októbrovom termíne jedinou cestou k vyriešeniu súčasnej patovej situácie okolo brexitu. 

    Opoziční poslanci okrem toho nesúhlasia s Johnsonovými snahami o prerušenie schôdze parlamentu od druhého októbrového týždňa do 14. októbra. Podľa nich musí snemovňa zasadať, aby dokázala zabrániť brexitu bez dohody. 

     

    - Reklama -