Bulharsko prepisuje dejiny, keď vyhlasuje, že Červená armáda privodila utláčanie, uviedla Zacharovová

    0
    Na archívnej snímke z 26. novembra 1941 vojaci prechádzajú cez horiaci les v severnej časti ruského frontu počas obliehania Leningradu. (Autor: TASR)

    “Sme si dobre vedomí toho, že každá krajina má svoje vlastné politické preferencie a trendy. Avšak vzhľadom na to, že dané stanovisko bolo oficiálne, naše veľvyslanectvo muselo reagovať náležitým spôsobom. Otvorene sme hovorili o neprípustnosti skresľovania histórie. Ide o celkom jasný ukazovateľ toho, že Bulharsko prepisuje dejiny, čo je nebezpečný a nelegitímny trend,” povedala Zacharovová na adresu vyhlásenia bulharského rezortu diplomacie.

    Bulharské ministerstvo zahraničných vecí v utorok, v súvislosti s výstavou usporiadanou v Sofii ruským kultúrnym a informačným strediskom pri príležitosti 75. výročia oslobodenia východnej Európy od nacizmu, vydalo oficiálne vyhlásenie. V ňom sa obzvlášť poukazuje na to, že “štíty sovietskej armády priniesli národom strednej a východnej Európy polstoročie útlaku dusiaceho občianske povedomie, ako aj zdeformovaný ekonomický rozvoj a izoláciu od procesov, ktoré prebiehali v rozvinutých európskych štátoch”.

    Ruská ambasáda podľa tlačovej agentúry Interfax vyjadrila ľútosť nad tým, že bulharské ministerstvo vydalo svoje oficiálne stanovisko bez toho, aby sa riadne oboznámilo s výstavou.

    Bulharsko, ktoré – hoci bolo spojencom Nemecka a podieľalo sa na okupácii Juhoslávie a Grécka – sa voči ZSSR správalo neutrálne. Deň po vstupe sovietskej armády vypuklo v Bulharsku povstanie, krajina sa stala spojencom ZSSR a vyhlásila vojnu Nemecku.

     

    - Reklama -