Izraelský premiér pohrozil Hamasu rozhodnou odpoveďou

    0
    Benjamin Netanjahu (Autor: TASR)

    “Hamas je zodpovedný za všetko, čo prichádza z Gazy, a všetky útoky sa dočkajú energickej odpovede,” uvádza sa vo vyhlásení izraelského premiéra.

    Podľa AFP zo strany Hamasu išlo o vôbec prvý pokus o útok na Izrael pomocou dronu pilotovaného z pásma Gazy.

    Izraelská armáda po útoku uviedla, že dron vypustil “pravdepodobne výbušné zariadenie”, ktoré poškodilo jedno “vojenské vozidlo”.

    Počas násilností, ku ktorým došlo v piatok na hraniciach Izraela s pásmom Gazy, zastrelili izraelskí vojaci dvoch Palestínčanov vo veku 14 a 17 rokov. Ďalších 46 osôb utrpelo zranenia.

    Pravdepodobne v odvete za smrť dvoch mladých Palestínčanov bolo v piatok večer z pásma Gazy vypálených na Izrael “päť projektilov”, ktoré dopadli na polia na juhu krajiny a nespôsobili nijaké škody.

    V reakcii na tento útok ostreľoval Izrael vojenské ciele Hamasu v pásme Gazy, pričom bolo podľa izraelskej armády zasiahnuté aj veliteľské stanovište a viacero pozícií militantov.

    Palestínčania v pásme Gazy, ktoré od roku 2007 ovláda radikálne hnutie Hamas, sa zúčastňujú na často násilných demonštráciách pozdĺž izraelského hraničného plota od marca 2018 a vyzývajú židovský štát, aby ukončil blokádu ich územia.

    Pri protestoch prišlo doposiaľ o život najmenej 308 Palestínčanov.

    Židovský štát obviňuje Hamas z organizovania protestov a ich využívania ako zámienky pre svoje útoky.

    - Reklama -