Nicholsonová tvrdo do Šefčoviča: To má aj za ten lacný populizmus vo vzťahu k LGBT

    0
    Podpredsedníčka NR SR a poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová (Autor: df)

    Ivan Štefanec (KDH), šéf slovenskej delegácie Európskej ľudovej strany (EPP) v europarlamente, zablahoželal Šefčovičovi k opätovnej pozícii podpredsedu EK.

    “Oblasť vzťahov medzi inštitúciami EÚ je ale menej vplyvná ako jeho predchádzajúca oblasť energetiky, čo je aj výsledkom menšieho vplyvu slovenskej vlády,” uviedol Štefanec pre TASR.

    Podľa Roberta Hajšela (nominant Smer-SD), ktorý je v EP členom skupiny socialistov a demokratov (S&D),  Šefčovič “už síce nebude priamo zodpovedať za konkrétne ekonomické portfólio, či už za energetiku, priemysel, alebo digitálny vek, bude však popri vzťahoch medzi inštitúciami EÚ sledovať a riadiť dlhodobé megatrendy, od ktorých závisí zachovanie konkurencieschopnosti európskej a aj slovenskej ekonomiky”.

    “Identifikovať, určovať a presadzovať rozhodujúce trendy v ekonomike” je tiež veľkou výzvou a šancou nielen pre Šefčoviča, ale veľký úžitok z toho môže mať aj Slovensko, jeho ekonomika, domáce podniky a zamestnanci, myslí si Hajšel.

    “V čase digitálnej a klimatickej revolúcie sú to práve nové technológie, sieť 5G, umelá inteligencia, obnoviteľné zdroje energie, kde — ak sa EÚ a s ňou aj Slovensko presadí —, bude to pre nás všetkých znamenať šancu na prosperujúcu, sociálne vyrovnanejšiu a ekologickejšiu ekonomiku,” vysvetlil Hajšel. Bez “strategického výhľadu”, za ktorý bude v EK zodpovedať slovenský komisár, to urobiť nepôjde.

    Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) z frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR) v tejto súvislosti uviedla, že zvolenie Šefčoviča za komisára s “bezvýznamným politickým portfóliom” je nielen jeho osobnou prehrou, ale aj “stratenou príležitosťou” pre Slovensko.

    “Je to aj odpoveď na dvojtvárnosť jeho politických vyjadrení počas prezidentskej kampane, keď Bruselu predstavil dovtedy nepoznanú tvár diplomata, ktorý sa neštítil získavať hlasy lacným politickým populizmom vo vzťahu k menšinám, či už k LGBT alebo etnickým menšinám, či k migrantom”, uviedla. Po prestížnom portfóliu energetickej únie si Slovensko musí zvyknúť na to, že ho v komisii zastupuje “papierový diplomat”, dodala.

    Michal Šimečka (PS), ktorý je v EP členom liberálno-centristickej skupiny Obnovme Európu (RE), ocenil, že nová Európska komisia je silná, Slovensko v nej však mohlo získať viac.

    “Pozícia slovenského eurokomisára je pre Progresívne Slovensko sklamaním. Šefčovič je skúsený komisár a hanbu Slovensku nespraví. No pozícia podpredsedu pre medziinštitucionálne vzťahy nie je ani zďaleka taká vplyvná, akú sme mohli mať. Nepodarilo sa získať žiadne silné ekonomické portfólio,” konštatoval.

    Dodal, že vzhľadom na to, že Šefčovič rovnaký post pre medziinštitucionálne vzťahy zastával ešte v komisii vedenej Josém Manuelom Barrosom, “nemožno to považovať na posilnenie vplyvu Slovenska v EÚ”.

    - Reklama -