Rokovanie vlády aj o vojenskom zastúpení Slovenska v zahraničí

    0
    Rokovanie slovenskej vlády (Autor: TASR)

    Vládny kabinet sa na svojej 169. schôdzi bude zaoberať aj ďalším návrhom, ktorý predkladá ministerstvo obrany, v tomto prípade ide o rozšírenie pôsobnosti mnohonárodného ženijného práporu. Jednotku ako nástroj regionálnej spolupráce vytvorili na základe dohody medzi vládami Maďarska, Rumunska, Slovenskej republiky a Kabinetom ministrov Ukrajiny v roku 2002 pôvodne s cieľom zasahovať a pomáhať miestnemu obyvateľstvu v prípade prírodných katastrof v povodí rieky Tisa. Po novom by sa malo pôsobenie práporu rozšíriť aj o povodie Dunaja.

    O prírodných katastrofách hovorí aj Správa o bezpečnosti SR za rok 2018, ktorej návrh predloží na rokovanie vlády SR premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Podľa správy bolo v SR v roku 2018 zaznamenaných 251 mimoriadnych udalostí, najčastejšie išlo o povodne, nálezy alebo úniky neznámych látok a poplašné správy.

    Správa sa taktiež venuje kybernetickej bezpečnosti, konštatuje, že škodlivé informačné pôsobenie a kybernetické útoky zaznamenali aj v SR, tieto snahy však “nemali charakter intenzívnej, špecificky zameranej hybridnej kampane”.

    Z ekonomických tém sa bude vládny kabinet zaoberať aj správou o zabezpečení dodávok energií a riešení prípadných núdzových stavov. Podľa materiálu, ktorý predkladá Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, sú zásobníky plynu takmer plne naplnené.

    “V zásobníkoch, ktorých celková kapacita je 4,66 miliardy kubických metrov (m3), bolo k 21. augustu 2019 uskladnených viac ako 4,16 miliardy m3, teda viac ako 89 percent z celkovej kapacity,” uvádza v správe rezort hospodárstva.

    Vláda bude takisto schvaľovať členstvo SR v Medzinárodnom inštitúte pre aplikované systémové analýzy (IIASA) i šesťmiliónový účelový transfer, ktorý Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) môže použiť na opravy a údržby v rámci protipovodňových opatrení. Vodohohospodári plánujú opraviť sústavu vodných diel Hričov – Mikšová – Považská Bystrica, čerpaciu stanicu úžitkovej vody vodnej stavby Nováky a vodnú stavbu Dolná Hodrušská.

     

    - Reklama -