Chcú posilniť spoluprácu. Stretnú sa šéfovia V4 a Západného Balkánu

    0
    Zľava slovenský premiér Peter Pellegrini, český premiér Andrej Babiš, poľský premiér Mateusz Morawiecki a maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: TASR)

    Slovensko na stretnutí zastupuje premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorého spolu s predsedom poľskej vlády Mateuszeom Morawieckym a maďarským premiérom Viktorom Orbánom privíta v Prahe český premiér Andrej Babiš.

    Ústrednými témami rokovaní budú aktuálne európske otázky, napríklad zloženie novej Európskej komisie, viacročný finančný rámec po roku 2020, finančná stabilita či prístup k riešeniu klimatických otázok.

    Stretnutie sa koná pod patronátom českého predsedníctva vo V4, ktoré Česká republika prebrala od júla od Slovenska.

    Popoludní premiéri V4 absolvujú pracovný obed s partnermi z krajín západného Balkánu – Albánska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Severného Macedónska, Srbska a Kosova, ktorého nezávislosť mnohé krajiny vrátane Slovenska neuznávajú.

    Viaceré české médiá v stredu informovali, že Kosovo účasť svojho vicepremiéra na dnešnom stretnutí skupiny V4 a západobalkánskych krajín odvolalo. Reagovalo tak na výroky českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý po stredajšom stretnutí so srbským prezidentom Aleksandrom Vučičom v Belehrade rozprával o zrušení uznania samostatného Kosova.

    Európska únia vypracovala politiku na podporu postupnej integrácie krajín západného Balkánu do Únie. Ako prvé zo siedmich krajín pristúpilo k Európskej únii Chorvátsko, konkrétne 1. júla 2013.

    Ďalších šesť krajín tohto regiónu sa nachádza na rozdielnych stupňoch procesu začlenenia do EÚ. Prístupové rokovania a kapitoly boli otvorené s Čiernou Horou a so Srbskom. Oficiálnymi kandidátmi sú aj Severné Macedónsko a Albánsko. Bosna a Kosovo sú potenciálnymi kandidátskymi krajinami.

    Členské štáty EÚ v júni odložili rozhodnutie o začatí prístupových rokovaní s Albánskom a so Severným Macedónskom aj napriek odporúčaniu Európskej komisie. O budúcnosti oboch krajín sa má rozhodnúť v októbri.

     

    - Reklama -