To je to, proti čomu chcem dnes bojovať, vysvetľuje Gašpar. Policajný exprezident je veľmi konkrétny

0
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar (Autor: TASR)

Pred dvoma týždňami ste zverejnili informáciu, že vstup do politiky nevylučujete, no nie je vašou prioritou. „Nerokoval som o ňom so žiadnou stranou ani konkrétnym politikom.” Odvtedy ubehli dva týždne, zmenilo sa na tom niečo? 

Nie, nezmenilo sa nič, ako som už viackrát zdôraznil, politika nie je mojou prioritou. Vyjadrenie k politike som urobil len preto, lebo to bola jedna z najčastejších otázok od ľudí, ktorí začali navštevovať moju facebookovú stránku. 

Nechcem byť totiž pred verejnosťou nečitateľný, naopak chcem sa vyjadrovať čo najjasnejšie a hlavne korektne.

Chceli by ste prípadne kandidovať za Smer alebo by to bolo za inú stranu?

Chcel by som, aby sa politickou propagandou niektorých médií, mimovládnych organizácií a súčasných opozičných politikov prestala kriminalizovať spoločnosť bez dôkazov a faktov.

To je to, proti čomu chcem dnes bojovať. Budem poukazovať pomocou dôkazov a faktov na to, ako je verejnosť zavádzaná. Keby som sa rozhodol vstúpiť do politiky, bude to určite za stranu, ktorá ma v tomto boji podporí.

Prečo ste potom zverejnili informáciu, že o vstup záujem máte, ale neprikladáte tomu dôraz?

Nepovedal som, že mám o vstup do politiky záujem. Tieto slová mi podsúvajú médiá, aby ma ako osobu spolitizovali. Presne tak ako vy vo svojej otázke.

Túto snahu mali, už keď som bol v pozícii policajného prezidenta. Vždy sa ma snažili jednostranne onálepkovať aj napriek tomu, že vysoké policajné funkcie som vykonával za ministrov SDKÚ, KDH a nakoniec Smer – SD.

„Musel by som sa však veľmi zamyslieť nad tým, ktorá zo súčasných strán má program a hodnoty blízke tým mojim,“ napísali ste o budúcej strane, ktorá by vás mala zaujať. Aké sú vaše hodnoty?

Som človek, ktorý verí takým princípom života, ako je tradičná rodina, svedomitá práca a slušnosť v medziľudských vzťahoch. Mám národné a sociálne cítenie. Záleží mi na tom, aby bolo Slovensko právnym štátom.

Ktorá zo súčasných strán sa k nim blíži?

Keďže vstup do politiky nie je moja priorita, nezamýšľam sa nad tým. Na súčasnej politickej scéne je už dnes veľa politických strán a s blížiacimi sa voľbami vznikajú ďalšie.

Mnohé z nich dávajú prednosť politike nenávisti a kriminalizovaniu spoločnosti bez dôkazov, namiesto prezentácie svojich volebných programov. Toto určite nevnímam ako vhodný spôsob presadzovania mojich hodnôt.

Čiže nechcete apriori kandidovať len za Smer?

Je to hypotetická otázka, ale ak vám mám odpovedať, poviem, že si viem predstaviť spoluprácu aj s inými stranami, ako len so stranou Smer – SD.

Muselo by ísť o politickú stranu, ktorá robí pragmatickú politiku pre ľudí, a nie pod tlakom niektorých novinárov a médií.

Na Slovensku sa totiž stáva pravidlom, že niektorí politici podliehajú tlaku médií, a s vidinou vlastného prospechu tolerujú nezákonnosť, čím deštruujú právny štát.

K vašej kandidatúre sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini, ktorý vám radí, aby ste si očistili meno. A na kandidátke Smeru vás nechce. Čiže so Smerom ste spájaný nielen novinármi, ale nepriamo aj politikmi Smeru. Je na tom niečo pravdy?

Keď som sa začal pred mesiacom verejne vyjadrovať, niektoré médiá reagovali až hystericky. Už viackrát som zopakoval, že o mojom vstupe do politiky som nerokoval a ani nerokujem so žiadnou politickou stranou či konkrétnym politikom.

Napriek tomu šíria médiá špekulácie o mojom vstupe do politiky, pričom ma účelovo spájajú so stranou Smer – SD. Preto aj otázku o mojej možnej kandidatúre za túto stranu považujem len za účelové robenie politiky.

Keď sa s vami premiér lúčil pri vašom odchode, podľa vašich slov sa vyjadril, že vás považuje za profesionála na správnom mieste. Ako si vysvetľujete taký výrazný posun v názore? 

Nie je to podľa mojich slov, pán redaktor, stačí si pozrieť našu spoločnú tlačovku, na ktorej som ohlásil, že som sa rozhodol na pozícii prezidenta Policajného zboru skončiť.

Premiér Pellegrini je presne ten príklad politika, ktorý nechce prísť do konfliktu s médiami, aby si tak nepoškodil svoj mediálny obraz. Podlieha preto ich tlaku a snaží sa, aby si ich nepohneval.

Myslím si, že to je aj dôvodom jeho vyjadrenia. Ja proti tomu, ako tieto médiá informujú verejnosť, otvorene bojujem, a každý, kto si do mňa verejne „kopne“, si u nich naháňa mediálnu imunitu.

Chcete povedať, že Pellegrini sa chce zapáčiť kritikom Smeru?

Pozrite sa, ja s pánom premiérom nemám žiadny problém. Jeho aktuálne vyjadrenia, že sme právny štát a rozsudky musia prijímať súdy, nie ulica, naznačujú posun v uvažovaní.

Ja by som ho ešte doplnil, že nie len ulica, ale hlavne niektoré liberálne médiá. Predpokladám, že tieto vyjadrenia sa týkajú aj mňa ako občana tejto krajiny.

Ste človek, ktorý rozdeľuje spoločnosť. Ľudia vás buď majú radi, alebo opačne. Stačí si prejsť komentáre na vašom profile. Ako to vnímate vy sám?

Buďme realisti, každá osoba vo verejnom živote má svojich priaznivcov, ale aj kritikov. Voči mne dlhodobo vedú niektoré médiá kampaň s cieľom vyvolať vo verejnosti negatívnu emóciu k mojej osobe.

Viete, ako sa hovorí: Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou.

Aj vaša otázka je dobrý príklad toho, ako sa podsúva čitateľovi nepravdivý názor. Ako prezident Policajného zboru som šesť rokov tvrdo pracoval na tom, aby bola táto krajina bezpečnejšia.

Venoval som tomuto cieľu veľa nielen pracovného, ale súkromného času na úkor mojej rodiny.

Chcel som, aby sa ľudia tejto krajiny cítili bezpečne, či pri práci, alebo vo voľnom čase. Dnes, keď cestujem po Slovensku, dostávam skôr pozitívnu odozvu a podporu.

Manipulácia verejnej mienky zo strany niektorých médií je jedna z dôležitých vecí, ktoré kritizujem.

Čo si myslíte o priebežných výsledkoch vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej? Nemusí ísť o postoj bývalého policajného prezidenta, pokojne to vezmite aj z pohľadu občana.

Veľmi pozitívne hodnotím, že sú obvinené konkrétne osoby zo spáchania tejto brutálnej dvojnásobnej vraždy.

Dúfam, že polícia zdokumentovala dostatočné množstvo dôkazov, aby mohli byť obvinené osoby postavené pred súd a následne právoplatne odsúdené.

Za negatívum však považujem, že vyšetrovanie sa koná netakticky, „verejne“. Často sa nezákonne zverejňujú nepreverené informácie skôr, než sa k nim vykonajú dôkazy. Z tohto vyšetrovania sa vytvoril nebezpečný precedens.

Niektoré osoby ho za pomoci vybraných médií hrubo zneužívajú na svoje politické ciele.

Na vyšetrovateľov ste podali trestné oznámenie za to, že z prebiehajúceho vyšetrovania vynášajú informácie, ako je napríklad totožnosť bývalého utajeného svedka Petra Tótha, neoprávneným osobám – novinárom, pretože o nich nevedeli ani rodinní príslušníci zavraždených, ani obhajcovia. Ako sa to oznámenie uskutočňuje?

Výsledky vyšetrovania môjho trestného oznámenia som zverejnil na facebooku. V tejto časti oznámenia by sa malo vyšetrovanie ešte konať.

Viete, ktorí sú za to konkrétne zodpovední?

Nechcem vynášať súdy pred tým, ako sa vo veci právoplatne rozhodne.

Vy sám ste však podozrivý z vynášania informácií z policajného prostredia – pre Norberta B?d?ra, s ktorým vás spájajú rodinné väzby (napr. kauza lustrácie novinárov). B?d?r ich mal potom posunúť Kočnerovi. Takto sa mali von dostať aj informácie o Jánovi Kuciakovi.

Na základe čoho si dovoľujete takto zavádzať verejnosť? Vážne sa ohradzujem voči tomu, že ste ma nazval podozrivým. Je vaša otázka podložená nejakým dôkazom? Máte právoplatné rozhodnutie súdu?

Alebo len vychádzate z politickej propagandy liberálnych médií?

Verejne som sa už viackrát vyjadril k všetkým týmto klamstvám. Na lustrácie novinárov som predsa ako prvý upozornil ja v procesnej výpovedi pred vyšetrovateľom.

To, že poslanec Rajtar utekal o pár dní podať formálne trestné oznámenie, považujem z jeho strany len za vytĺkanie politického kapitálu.

Verím, že výsledky vyšetrovania potvrdia moje slová. Som zvedavý, či vy sám sa mi potom ospravedlníte, alebo aspoň napíšete, aká je skutočne pravda.

Mnohí hovoria, že vyšetrovanie sa pohlo až za súčasného policajného prezidenta Milana Lučanského. Čo si o tom myslíte?

Od začiatku vyšetrovania sa opoziční politici za asistencie niektorých médií a tretieho sektora snažili navodiť dojem, že počas môjho pôsobenia sa nejakým spôsobom bránilo vyšetrovaniu.

Na ich dezinformačnú kampaň voči mne a polícii chcem poukázať aj v pripravovanom projekte Oklamaní.

Presne viem, aký  bol stav vyšetrovania na konci mája 2018, keď som odchádzal z funkcie. Vo vašej otázke čitateľovi opäť podsúvate nepravdivú predstavu, že policajný prezident môže nejako ovplyvňovať vyšetrovanie.

Počas toho, čo som bol vo funkcii, vyšetrovanie sa uskutočňovalo zákonne, nezávisle a pod dozorom prokuratúry. Určite neunikali nezákonné informácie tak, ako sa to deje v súčasnosti.

To, čoho sme dnes svedkami, je amaterizmus a účelová politika v trestnom konaní.

Prakticky každý deň sa objavujú nové informácie, s kým ďalším bol Kočner v kontakte. Vy ste sa s ním niekedy stretli osobne, písali ste si?

Veľmi jasne som sa k tomu už verejne vyjadril. Nikdy som s ním nekomunikoval a ani sa náhodne nestretol na rozdiel od niektorých mojich kritikov, z ktorých mnohí sú dnes vo verejných funkciách, a dokonca si dovoľujú verejne moralizovať spoločnosť.

Ste na výsluhovom dôchodku, čomu sa momentálne pracovne venujete? 

Momentálne pracujem na viacerých bezpečnostných projektoch, za zmienku stojí napríklad bezpečnostný inštitút, ktorý by mal združovať popredných expertov na rôzne oblasti bezpečnosti.

Na facebooku prezentujete prípravu série vašich statusov, v ktorých budete popisovať “rozdiel medzi realitou a nekonečným kolotočom politickej propagandy”. Čo si od toho sľubujete?

To, čo by som očakával od vás, médií. Aby dostali občania všetky informácie, nielen selektované. A aby si mohli o veci urobiť svoj objektívnejší názor.

Chcete sa raz vrátiť do polície?

Myslím si, že to je zlá otázka. Svoje odborné skúsenosti dnes využívam inde. Mám 57 rokov a do polície nemám žiaden dôvod sa vrátiť.

K otázkam vnútornej bezpečnosti a teda aj k fungovaniu polície sa však budem vyjadrovať podľa aktuálnej potreby.


 
 

 

 

- Reklama -