Štefanec: Vláda nie je schopná šetriť. Kamenického úplne ignorovali

    0
    Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (Autor: TASR)

    Nepriaznivý vývoj

    Minister financií vidí podľa Štefanca nepriaznivý vývoj, ale už sa asi aj on rozlúčil s vyrovnaným štátnym rozpočtom. „Ak by sme mali v zákone ustanovené výdavkové stropy, tak by sa ministri nemohli takto správať, ale vláda to nechce,” konštatoval s tým, že vláda neplní zákon o štátnom rozpočte.

    Treba zlepšiť čerpanie eurofondov

    Aktuálny zámer zvýšiť daň z tabakových výrobkov považuje europoslanec „za výstrel, za snahu ako zalepiť diery, ale nie je to systémové opatrenie, nemajú to prekonzultované”. Zdôraznil, že sú potrebné opatrenia na zlepšenie výberu daní z pridanej hodnoty, daňová medzera je 23 %, čo za posledný rok predstavuje 1,8 miliardy eur. Ďalej treba zlepšiť čerpanie eurofondov, to je priebežne na úrovni 26 %.

    Aj Národná banka Slovenska má svoju spoluzodpovednosť pri upozorňovaní na negatívny vývoj, pripomenul Štefanec. Ocenil vyjadrenia Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá uviedla, že riziko pre rok 2019 je v objeme vyše jednej miliardy eur.

    Vláda minie o jednu miliardu viac

    Člen predsedníctva hnutia Andrej Klapica pripomenul, že príjmy štátu budú o 100 miliónov eur nižšie, ako predpokladal rozpočet a vláda minie o jednu miliardu viac v porovnaní s príjmami. Upozornil aj na rozpočtovú položku rezervy na rok 2019 s vyše 53 miliónmi eur, pri ktorej nie je pri nej napísané, na čo a kedy budú tieto peniaze použité.

    Ďalšie položky sú rezervy na mzdy a poistné (takmer asi 600 miliónov eur) i rezerva na riešenie vplyvov nových zákonných úprav a iných vplyvov (400 miliónov eur).

     

    - Reklama -