Koalícia stratila väčšinu? Smerák Tomáš to vidí takto

    0
    Na snímke poslanec NR SR za stranu SMER-SD Erik Tomáš (Autor: TASR)

    Tomáš je presvedčený, že Fedorov odchod žiadnym spôsobom neohrozí funkciu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) vzhľadom na jeho odvolávanie v parlamente.

    “Ja to zatiaľ považujem len za technickú záležitosť, pretože možno oficiálne nemá koalícia väčšinu, ale dlhodobo už vládnu koalíciu v parlamente vrátane zákonov podporuje skupina nezávislých poslancov,” povedal Tomáš v reakcii pre TASR.

    “Len ďalšie hlasovania o nových návrhoch zákonov ukážu, či koalícia vie, alebo nevie zabezpečiť väčšinu v parlamente pre svoje návrhy,” dodal.

    Fedor v piatok oznámil, že odchádza z klubu Mosta-Híd a z vládnej koalície. Priznal rozdielne názory s Mostom-Híd.

    Vo svojom stanovisku poukázal na množiace sa propagandistické a populistické návrhy a neschvaľovanie strategických bezpečnostných dokumentov.

    Most-Híd mal dosiaľ v parlamente 13 poslaneckých hlasov, po Fedorovom odchode ich je 12. Koalícia tak prišla formálne o väčšinu v parlamente, keďže Smer-SD (48), SNS (15) a Most-Híd (12) majú spolu oficiálne len 75 poslancov.

    Vládnu koalíciu však dlhodobo podporuje napríklad Alena Bašistová, ktorá po zániku Siete pôsobí ako nezaradená.

    S koalíciou dlhodobo v mnohých prípadoch okrem Bašistovej hlasujú aj nezaradení poslanci Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek a Peter Marček.

    - Reklama -