Zástupcovia Talibanu viedli rozhovory v Moskve

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan … Zamir Kabulov hostil v Moskve delegáciu Talibanu,” uviedol hovorca ministerstva, ktorého citovala tlačová agentúra RIA Novosti. Kedy sa stretnutie uskutočnilo, nespresnil.

    “Ruská strana zdôraznila potrebu opätovného spustenia rokovaní medzi Spojenými štátmi a hnutím Taliban,” povedal hovorca. “Taliban potvrdil ochotu viesť dialóg s Washingtonom,” dodal.

    Až do uplynulého týždňa rástli očakávania dohody medzi USA a Talibanom, v rámci ktorej by Washington znížil počet svojich vojakov v stredoázijskej krajine a Taliban poskytol bezpečnostné záruky, že neumožní, aby sa Afganistan znova stal útočiskom pre extrémistov.

    Minulú sobotu však americký prezident Donald Trump oznámil, že zrušil svoje bezprecedentné stretnutie s predstaviteľmi Talibanu v Spojených štátoch, a vyhlásil rozhovory s týmto militantným hnutím za “mŕtve”.

    Ostáva nejasné, či sa mierové rokovania medzi USA a Talibanom ešte obnovia. Trump chce z Afganistanu stiahnuť približne 5000 zo 14.000 amerických vojakov. Od začiatku tohto 18 rokov trvajúceho konfliktu ich tam zahynulo vyše 2400.

    Teraz však rastú obavy zo zintenzívneného násilia pred prezidentskými voľbami v Afganistane, stanovenými na 28. septembra. Tieto voľby, štvrté od pádu vlády Talibanu v roku, už boli tento rok dvakrát odložené.

    Afganské vládne sily a ozbrojenci Talibanu vedú ťažké boje po celej krajine, pričom militanti vyhlásili, že budú naďalej bojovať a že USA oľutujú odchod z rozhovorov.

    Rusko sa snaží ovplyvniť mierové rokovania v Afganistane a od začiatku tohto roka zorganizovalo v Moskve dve stretnutia s afganskými politickými lídrami.

     

    - Reklama -