Ukrajina potrebuje cítiť podporu, tvrdí Lajčák o konflikte v Donbase

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

     Šéf slovenskej diplomacie dnes v Kyjeve vystúpil na 16. výročnom zasadnutí YES (Yalta European Strategy). V rámci uvedeného podujatia vystúpilo viacero významných medzinárodných predstaviteľov. M. Lajčák vo svojom príspevku v paneli s názvom “Najprv bezpečnosť, potom šťastie: strategická situácia na Ukrajine,” zdôraznil, že bezpečnosť každej krajiny je úzko prepojená s jej vnútropolitickou stabilitou a ekonomickou prosperitou.

    “Obranyschopnosť krajiny, ktorá je vnútropoliticky stabilná a ekonomicky prosperujúca, je rádovo vyššia v porovnaní s krajinou v krízovom stave,” uviedol M. Lajčák a dodal, že mier je v tomto smere kľúčovým faktorom. Ukrajina sa z tohto pohľadu ocitla v zložitej situácii čeliac nielen ozbrojenému konfliktu, ale aj hybridným útokom.

    Cestou k riešeniu situácie je podľa šéfa slovenskej diplomacie implementácia Minských dohôd. V tejto súvislosti ocenil, že sa situácia po prezidentských a parlamentných voľbách na Ukrajine zlepšila, pokiaľ ide o vôľu konštruktívne hľadať spôsob urovnania konfliktu na Donbase mierovou cestou. Zároveň akcentoval, že zásadným faktorom v tomto smere je dostatok politickej vôle všetkých zúčastnených strán.

     


         

    - Reklama -