Rusi dodali Turkom komponenty S-400, USA hovoria o hrozbe

    0
    Turecké ministerstvo obrany v utorok oznámilo pristátie v poradí už desiateho lietadla s ďalšou časťou dodávky súčastí ruského protilietadlového raketového systému S-400 (Autor: TASR)

    Ministerstvo v tejto súvislosti uviedlo, že plánuje systém aktivovať do apríla 2020. Dodávku komponentov prvej batérie S-400 do Turecka zrealizovalo Rusko ešte v júli.

    Podľa zmluvy z roku 2017 by Turecko malo od Ruska dostať štyri batérie S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov.

    Vojenské vzťahy Turecka s Ruskom sú však predmetom znepokojenia zo strany Severoatlantickej aliancie (NATO) a zvlášť USA po tom, ako Ankara uprednostnila nákup S-400 pred americkým systémom Patriot.

    Spojené štáty tvrdia, že tento arzenál je nekompatibilný s NATO a predstavuje hrozbu pre americký program viacúčelových stíhacích lietadiel Lockheed Martin F-35 Lightning II. Washington preto zrušil účasť Turecka na tomto výcvikovom programe a zároveň pohrozil uvalením sankcií na Ankaru.

    Systém S-400 je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

     

    - Reklama -