Kremeľ varuje pred unáhlenými krokmi po útokoch v Saudskej Arábii

    0
    Čierny dym stúpa po útoku na zariadenie spoločnosti Aramco – na závod na spracovanie ropy v Bukjaku v Saudskej Arábii (Autor: TASR)

    “Máme negatívny postoj k zvyšovaniu napätia v regióne a vyzývame všetky štáty regiónu i mimo neho, aby nepodnikli unáhlené kroky alebo závery, ktoré môžu destabilizáciu iba zhoršiť,” povedal Peskov, ktorý tak podľa agentúry TASS reagoval na vyhlásenie ministra zahraničných vecí USA Mika Pompea o účasti Iránu v útokoch na ropné zariadenia v Saudskej Arábii.

    Hovorca Kremľa zdôraznil, že “sa treba pridržiavať línie, ktorá umožní absorbovať napätie, ktoré tu teraz je.”

    Dodal, že “pokiaľ ide o unáhlené závery, nikdy sme neboli zástancami takejto línie.”

    Vyjadril tiež nádej, že Saudská Arábia v krátke budúcnosti dokáže odstrániť škody, ktoré pri útokoch dronov utrpeli jej ropné zariadenia.

    Udalosť zo soboty označil za “veľmi, veľmi nepríjemnú” a vyslovil obavy, že “má negatívne dôsledky na svetové trhy.” Peskov zároveň odmietol odpovedať na otázku, či Rusko môže po udalostiach v Saudskej Arábii zvýšiť produkciu ropy.

    Uviedol tiež, že Saudská Arábia nepožiadala Moskvu o pomoc v súvislosti s útokmi.

    Peskov súčasne nevylúčil, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol na nadchádzajúcich rokovaniach v Ankare diskutovať o tejto situácii s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

    Kremeľský hovorca súčasne potvrdil, že Putin má v októbri v pláne navštíviť Saudskú Arábiu. Hovorca vyjadril nádej, že útok na zariadenia spoločnosti Saudi Aramco neovplyvní prípravy tejto Putinovej návštevy.

    K útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábii zo 14. septembra sa prihlásili jemenskí šiitskí povstalci, tzv. húsíovia, údajne podporovaní Iránom. Podľa húsíov bolo pri ňom použitých desať dronov. Terčom jedného útoku bol spracovateľský závod štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Saudi Aramco v meste Bikajk. Drony zaútočili aj na ropné pole Churajs. Útoky vážne narušili produkciu ropy v týchto zariadeniach.

    Po tom, ako americký prezident Trump v nedeľu vyhlásil, že USA vedia, kto je páchateľom sobotňajšieho útoku, a sú pripravené na odvetu, zaznamenali v pondelok ceny ropy najväčší skok od vojny v Perzskom zálive, dodala AFP.

     

     

     

    - Reklama -