Putin: Sme pripravení pomôcť Saudskej Arábii

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    “Sme pripravení pomôcť Saudskej Arábii, aby mohla chrániť svoje územie,” uviedol Putin na tlačovej konferencii v Ankare, kde sa stretol s lídrami Turecka a Iránu.

    Podľa ruského prezidenta by sa Saudská Arábia mohla chrániť rovnako ako Irán, ktorý už kúpil ruský raketový systém S-300, a ako Turecko, ktoré kúpilo ruský raketový systém S-400.

    Jeho vyjadrenia zazneli po tom, ako Moskva varovala pred unáhlenou reakciou na útok v Saudskej Arábii, z ktorého Spojené štáty vinia Irán.

    Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že tieto útoky jemenských povstalcov boli ich “legitímnou obranou a protiútokom” za to, že Saudská Arábia vedie proti húsíom vojnu v Jemene.

    “Koalícia pod vedením Saudskej Arábie bombarduje Jemen každý deň,” zdôraznil Rúhání.

    K sobotňajším útokom bezposádkovými lietadlami na dve významné ropné zariadenia v Saudskej Arábii sa prihlásili Iránom podporovaní jemenskí šiitskí povstalci známi ako húsíovia.

    Jedno zo zasiahnutých zariadení je celosvetovo najväčším závodom na spracovanie ropy.

    Jemenskí povstalci podporovaní Iránom v posledných mesiacoch zintenzívnili útoky raketami a dronmi na ciele v susednej Saudskej Arábii, ktorá je regionálnym rivalom Teheránu.

    Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie sa od roku 2015 zapája do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje proti húsíom na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády.

     

    - Reklama -