Dane mnohým podnikateľom klesnú. Za novelu SNS hlasovala aj opozícia

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Cieľom novely zákona je zavedenie zníženia sadzby dane z príjmov právnických osôb, ktoré je v súlade s programovým vyhlásením vlády.

    Nižšia daň sa má podľa jedného z predkladateľov, poslanca SNS Radovana Baláža, týkať obratu do 100.000 eur preto, aby bol systém transparentný.

    Daň z príjmu právnických osôb sa zníži z 21 % na 15 % s účinnosťou od 1. januára 2020.

    “Takéto zníženie sadzby dane je umožnené výrazne efektívnejším výberom daní a zrýchľovaním rastu slovenskej ekonomiky. Zároveň zníženie sadzby dane umožní nielen stimulovanie prílevu nových investícií, rovnako je možné očakávať aj generovanie domáceho inovačného potenciálu,” zdôvodnili národniari.

    Parlament súčasne schválil pozmeňujúci návrh poslanca SNS Radovana Baláža. Reaguje na zmenu sadzby dane z príjmov právnickej osoby, ktorej výška za dané zdaňovacie obdobie závisí od výšky dosiahnutých príjmov.

    Preto počas zdaňovacieho obdobia, na ktoré sú platené preddavky, ešte nebude známa sadzba dane.

    “Preto sa navrhuje zmeniť výpočet poslednej známej daňovej povinnosti na účely platenia preddavkov do lehoty na podanie daňového priznania a po lehote na podanie daňového priznania,” skonštatoval Baláž.

    Zo zmeneného spôsobu výpočtu tak vyplýva, že pri platení preddavkov na zdaňovacie obdobie začínajúce najskôr 1. januára 2020 sa použije sadzba dane vo výške 21 %.

    - Reklama -