Beblavý sa tvrdo pustil do Kováčika, za toto ho má…

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    “Pre nás je korupcia systémový problém,” zdôraznil Beblavý.

    Poukázal pri tom aj na medializované informácie o vzťahoch špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika s Marianom Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

    Voľba špeciálneho prokurátora by sa však podľa jeho slov mala konať až po výmene vlády a s novými pravidlami. Nevidí problém v tom, aby Kováčik v súčasnosti odstúpil a úrad zatiaľ viedol jeho zástupca.

    Zdôraznil potrebu zmeny zákona o prokuratúre. Po novom by šéfa ÚŠP mali voliť poslanci po riadnom verejnom vypočutí a hĺbkovej bezpečnostnej previerke, aby vedeli, koho volia.

    V súvislosti s činnosťou ÚŠP vidí Spolu priestor na viaceré zmeny. Pavel Nechala, odborník zo strany Spolu, navrhuje napríklad zúžiť pôsobnosť úradu a vyradiť menšie korupčné trestné činy do 5000 eur.

    Úrad by podľa jeho slov mohol pracovať aj bez polície, pričom poukázal na jej nefunkčnosť pri odhaľovaní korupcie už v začiatkoch, čo naznačuje aj správa o činnosti ÚŠP predložená parlamentu.

    Okrem iného navrhuje aj zriadenie parlamentného výboru na kontrolu ÚŠP a nový spôsob kreovania Rady prokurátorov. Tá by mala mať podľa jeho slov oprávnenie podať návrh na disciplinárne stíhanie generálneho a špeciálneho prokurátora.

    Problém vidí aj v nízkych trestných sadzbách pri nepriamej korupcii a samotných správach špeciálneho prokurátora.

    “Neprinášajú to, čo by mali priniesť, a to dôslednú kontrolu špeciálnej prokuratúry a jej najvyšších predstaviteľov,” tvrdí.

    V súvislosti s voľbou kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorá má byť na aktuálnej septembrovej schôdzi parlamentu, Beblavý doplnil, že nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Spolu sú pripravení rokovať o menách.

    V tejto súvislosti zverejnil mená kandidátov, ktorých chcú podporiť, sú to Martina Jánošíková, Ladislav Juszko, Peter Straka, Robert Šorl a Zuzana Pitoňáková.

    - Reklama -