Ide z toho strach. Člen Putinovej rady pre ľudské práva je znepokojený

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Iľja Šablinskij podľa agentúry Interfax súčasne vyhlásil, že celá kauza vyzerá “krajne podozrivo” a vyvoláva vážne pochybnosti.

    Pripomenul, že ruská psychiatria má vo svojich dejinách “temnú stránku, keď slúžila záujmom jedného zoskupenia a mučila a hubila ľudí na smrť.” “Ak teraz vidíme nejaké príznaky obnovenia tejto tradície, ide z toho strach,” uviedol Šablinskij.

    Sovietsky zväz patril k tým krajinám, ktoré zneužívali psychiatriu na to, aby sa zbavili – dočasne alebo aj natrvalo – tých, čo sú nepohodlní a pre režim nebezpeční.

    Šablinskij dodal, že sa s veľkým podozrením díva na súčinnosť bezpečnostných zložiek a psychiatrických zariadení a “nie veľmi” chápe dôvody, ktoré viedli k šamanovmu prevozu na vyšetrenie v psychiatrickej klinike v Jakutsku.

    Poznamenal však, že nepozná všetky detaily prípadu, vie o ňom len to, čo si prečítal na internete.  

    Gabyšev, ktorý sa označuje za šamana, sa v marci vydal na 8000 kilometrov dlhý peší pochod z Jakutska do Moskvy, aby “vyhnal” ruského prezidenta Vladimira Putina a obnovil “vládu ľudu”.

    Pochod do Moskvy mal podľa jeho plánov trvať dva roky. Do svojho zadržania vo štvrtok – na pomedzi Buriatskej republiky a Irkutskej oblasti – mal za sebou asi 3000 kilometrov.

    Po zadržaní ho previezli do Jakutskej republiky, kde sa podľa tlačovej správy miestneho ministerstva zdravotníctva podrobil psychiatrickému vyšetreniu v klinike v hlavnom meste Jakutsk.

    Agentúra Interfax uviedla, že ľudskoprávnym aktivistom sa Gabyševa doteraz nepodarilo nájsť. Podľa správy rozhlasovej stanice Echo Moskvy je šaman už údajne doma.
            

    - Reklama -