OSN víta ponuku húsíov zastaviť útoky na Saudskú Arábiu. Tá reaguje opatrne

    0
    Saudský muž stojí pred zničeným ropným zariadením Aramco po útoku riadenými strelami a dronmi v meste Khurais 20. septembra 2019. (Autor: TASR)

    Implementácia iniciatívy húsíov “môže v dobrej viere vyslať silný odkaz chuti ukončiť vojnu”, povedal Griffiths v sobotu. Vo vyhlásení zo svojho sídla v New Yorku ocenil “túžbu pre politické riešenie ukončenia tohto konfliktu”.

    Iránom podporovaní jemenskí povstalci húsíovia, ovládajúci hlavné mesto Saná a ďalšie časti krajiny, bojujú v ničivej päť rokov trvajúcej vojne proti koalícii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá podporuje medzinárodne uznávanú vládu.

    Húsíovia navrhli v piatok zastaviť útoky na Saudskú Arábiu ako súčasť mierovej iniciatívy. Saudská Arábia zareagovala na tento návrh opatrne.

    Minister zahraničných vecí Ádil Džubajr odkázal: “Ďalšie strany posudzujeme na základe ich skutkov namiesto slov, takže uvidíme, či to skutočne urobia alebo nie.”

    Griffiths zdôraznil “dôležitosť využiť túto príležitosť a posunúť sa všetkými potrebnými krokmi k zníženiu násilia, vojenskej eskalácie a neužitočnej rétoriky”.

    Jemenskí povstalci – húsíovia, spriaznení s Iránom, vyslovili citovanú ponuku po tom, ako sa prihlásili k zodpovednosti za útoky bezposádkovými lietadlami na saudskoarabské ropné zariadenia, ktoré sa odohrali uplynulý víkend.

    USA tvrdia, že ich spáchal Irán. Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď šiitskí povstalci dobyli hlavné mesto Saná.

    V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje za to, aby sa legitímna jemenská vláda opäť dostala k moci.

    Jemenský konflikt medzičasom prerástol do jednej z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti. Podľa OSN je väčšina obyvateľstva v Jemene odkázaná na humanitárnu pomoc a približne desať miliónov ľudí je iba “krok od hladomoru”.

    - Reklama -