Po zastrelení dievčaťa vo favele vypukli v Riu protesty proti polícii

    0
    Na snímke dievča drží bábiku osemročného dievčaťa Agathy Salesovej Felixovej počas jej pohrebu na cintoríne 22. septembra 2019 v Riu de Janeiro. (Autor: TASR)

    Podľa údajov vojenskej polície sa táto tragická udalosť odohrala uplynulý piatok večer miestneho času pri potýčke so zločincami v tzv. favele.

    Polícia tvrdí, že jej príslušník zasiahol dievča, vezúce sa v aute so svojou matkou, keď odpovedal na útok, zatiaľ čo podľa svedkov strieľal na okoloidúceho motocyklistu.

    Obeť streľby v pondelok pochovali a incident vyšetrujú príslušné orgány. Policajtov, ktorí sa podieľali na piatkovom zásahu, mali v pondelok vypočúvať.

    Spomínaný prípad je podľa médií už piatym v tomto roku, keď v Riu de Janeiro zahynulo dieťa v dôsledku policajného násilia. Od januára do augusta bolo pri policajných zásahoch v tomto meste usmrtených údajne už 1249 ľudí.

    Kritici pripisujú zodpovednosť za policajné násilie Wilsonovi Witzelovi, guvernérovi štátu Rio de Janeiro, ktorý presadzuje tvrdý postup v boji proti kriminalite v chudobných štvrtiach.

    - Reklama -