Johnson vyzval Európsku úniu, aby bola pružná počas rozhovorov o brexite

    0
    Boris Johnson (Autor: TASR)

    Johnson a Tusk sa stretli popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, keďže sa blíži 31. október a odchod Británie z EÚ bez dohody, čo spôsobí ekonomické škody.

    Britský premiér Tuskovi zdôraznil, že dáva prednosť dohode o odchode, a dvojica v diskusii hľadala alternatívu k takzvanej “írskej poistke”. Informoval o tom hovorca premiérovho úradu na Downing Street v Londýne, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

    Obaja politici debatovali aj o troch dokumentoch nedávno predložených Londýnom. Dokumenty obsahujú návrhy, ako nahradiť opatrenia poistky, ktorá bola súčasťou brexitovej dohody dosiahnutej vlani medzi vtedajšou britskou premiérkou Theresou Mayovou a EÚ, ale britskí zákonodarcovia ju odmietli.

    “Premiér zdôraznil, že ak sa má zaistiť dohoda, EÚ musí teraz prejaviť pružnosť a posunúť sa z miesta,” uviedol ďalej hovorca Downing Street.

    “Lídri sa dohodli, že v nasledujúcich týždňoch zostanú v kontakte,” dodal.

    Tusk na Twitteri napísal, že nenastal “žiaden prelom, žiaden krach”.

    Stretnutie sa konalo práve v deň, keď hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier povedal, že súčasný postoj Londýna neponúka “žiadny základ pre dosiahnutie dohody” o odchode Británie z EÚ.

    “Vychádzajúc zo súčasného myslenia Británie je len ťažko mysliteľné, že dosiahneme právne uskutočniteľné riešenie, ktoré spĺňa všetky požiadavky poistky,” povedal Barnier.

    Takzvaná írska poistka (backstop) má zabrániť opätovnému zavedeniu kontrol na hraniciach medzi členským štátom EÚ Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

    Britská vláda pripustila, že odchod bez dohody môže spôsobiť nedostatok potravín a vyvolať občianskej nepokoje.

    Johnson mal v New Yorku aj 30-minútové stretnutie s belgickým premiérom Charlesom Michelom, s ktorým tiež diskutoval o brexite, uviedol hovorca britského premiéra.

     

    - Reklama -