Trump: KĽDR sa musí zbaviť jadrových zbraní

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Povedal som (severokórejskému vodcovi) Kim Čong-unovi, že skutočne verím, že podobne ako Irán je aj jeho krajina plná obrovského nevyužitého potenciálu, aby ho však mohla využiť, musí sa Severná Kórea denuklearizovať,” uviedol podľa agentúry Jonhap americký prezident v prejave, ktorý predniesol na Všeobecnej rozprave 74. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

    Trump sa takto vyjadril v čase očakávaní, že USA a KĽDR už v priebehu nadchádzajúcich týždňov obnovia rokovania o denuklearizácii.

    Rozhovory Washingtonu s Pchjongjangom o denuklearizácii sú pozastavené od druhého summitu Trumpa a Kim Čong-una, ktorý sa vo februári skončil vo vietnamskom Hanoji predčasne a bez dohody, keď sa obaja lídri rozišli v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu.

    Trump a Kim sa opäť krátko stretli koncom júna v demilitarizovanej zóne medzi oboma Kóreami a súhlasili s obnovením rozhovorov na pracovnej úrovni, k čomu však dosiaľ nedošlo.

    Trump v pondelok uviedol, že ďalšie — v poradí už štvrté — stretnutie s Kim Čong-unom by sa mohlo uskutočniť “už čoskoro”, avšak pravdepodobne až potom, keď nastane pokrok v rozhovoroch na pracovnej úrovni.

    Agentúra Jonhap pripomína, že obe strany sa rozchádzajú v názoroch na to, k akej veľkej denuklearizácii by mala pristúpiť KĽDR výmenou za bezpečnostné záruky i zrušenie sankcií zo strany USA.

    KĽDR ešte začiatkom septembra vyjadrila ochotu obnoviť koncom septembra rokovania s USA. Žiadala však, aby americká strana prišla s návrhmi, ktoré sú pre ňu prijateľné.

    - Reklama -