Prípadom právoplatne odsúdeného Rybaniča sa bude zaberať Najvyšší súd

    0
    Filip Rybanič. Foto: TASR

    “Dovolanie bolo podané na Okresný súd Bratislava V (OS) 28. augusta prostredníctvom obhajcu. Následne ho OS 5. augusta zaslal na Krajskú prokuratúru v Nitre. (KP v Nitre na pokyn generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára z roku 2016 dozorovala prípad Rybaniča – pozn. TASR),” povedal v stredu pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

    Ako dodal, následne bolo súdu doručené vyjadrenie KP v Nitre, ktoré OS Bratislava V zaslal 20. augusta obhajcovi.

    “Po vykázaní doručenia tohto vyjadrenia bude súdom predmetný trestný spis spolu s dovolaním predložený dovolaciemu Najvyššiemu súdu SR na rozhodnutie o podanom dovolaní,” objasnil hovorca KS.

    Senát KS koncom júna úplne nepotvrdil rozsudok OS Bratislava V, ktorý Rybaniča v septembri 2018 uznal za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

    OS Bratislava V mu vtedy vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou.

    Podľa odvolacieho krajského súdu sa Rybanič dopustil protiprávneho správania, spáchal zločin, keď poskytol informácie o stavoch účtov neoprávneným osobám.

    KS nariadil vypracovať Rybaničovi aj písomnú analýzu, v čom spočíva bankové tajomstvo. Na rozdiel od pôvodného verdiktu sa však nemusel Rybanič ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD).

    Následne na začiatku júla Rybanič oznámil zánik mandátu poslanca v Rači.

    - Reklama -