Švajčiari zamietli zrušenie dohody s EÚ o voľnom pohybe osôb

    0
    Ilustračná snímka (Autor: unsplash.com)

    Stredajšie hlasovanie malo symbolický charakter, keďže SVP už presadila v danej záležitosti aj celoštátne referendum. To sa bude konať pravdepodobne začiatkom budúceho roka.

    Strana argumentuje, že predpokladaný nárast počtu obyvateľov Švajčiarska zo súčasných osem a pol na desať miliónov bude mať zničujúci dosah na životné prostredie a kvalitu života.

    Ešte v roku 2014 dosiahla SVP tesné víťazstvo v podobnom referende, ktoré sa týkalo obmedzenia prisťahovalectva. Vláda však zapracovala vtedajšie požiadavky do legislatívy len čiastočne, pretože by inak musela vypovedať dohodu o voľnom pohybe osôb s EÚ. To by viedlo aj k ukončeniu platnosti ďalších dohôd medzi Švajčiarskom a EÚ, čomu chcela vláda bezpodmienečne zabrániť.

    Švajčiarsko v súčasnosti vyjednáva s EÚ o novej rámcovej dohode, ktorá má pokrývať početné oblasti spolupráce, upravované doteraz jednotlivo. Súčasťou tejto dohody, ktorá je vo Švajčiarsku vysoko kontroverzná, má byť okrem iného aj záväzok automaticky preberať zmeny v predpisoch EÚ.

     

    - Reklama -