Šéf amerických tajných služieb: Informátor urobil správnu vec

    0
    Úradujúci riaditeľ amerických tajných služieb Joseph Maguire počas výpovede pred výborom Snemovne reprezentantov 26. septembra 2019 vo Washingtone. (Autor: TASR)

    “Som presvedčený, že celá táto vec absolútne nemá obdobu,” povedal Maguire pred výborom na kontrolu tajných služieb. Vo svojej výpovedi zdôraznil zložitosť a vážnosť tejto kauzy.

    “Som presvedčený, že informátor koná v dobrej viere,” vyhlásil Maguire. “Myslím si, že informátor urobil správnu vec, keď odovzdal sťažnosť,” doplnil s tým, že dotyčná osoba dodržala zákon “bod po bode”.

    Maguire uviedol, že sťažnosť sa sčasti týka prezidenta USA a dodal: “Táto (sťažnosť) sa odlišuje od všetkých ostatných v minulosti, o ktorých viem.”

    Demokrati v Snemovni reprezentantov, ktorí teraz zvažujú spustenie procesu tzv. impeachmentu (ústavnej žaloby) proti Trumpovi, si predvolali Maguira, aby im vysvetlil, prečo informátorovu sťažnosť celé týždne neposkytol Kongresu.

    Sťažnosť nemenovaného informátora bola vo štvrtok zverejnená v zredigovanej podobe.

    Vyplýva z nej, že predstavitelia Bieleho domu sa snažili “zablokovať prístup” k záznamu júlového telefonátu, v ktorom Trump naliehal na Zelenského, aby ukrajinská prokuratúra vyšetrovala jeho demokratického súpera Joea Bidena.

    Maguire má následne za zatvorenými dverami vypovedať pred výborom Senátu pre kontrolu tajných služieb. Biely dom zverejnil v stredu ráno iba hrubý prepis tohto telefonátu.

    Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová po odhaleniach týkajúcich sa telefonátu Trumpa so Zelenským v utorok oznámila spustenie vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu.

    - Reklama -