USA chcú znížiť strop pre prijímanie utečencov. Takmer na polovicu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Vo fiškálnom roku 2019 bol tento limit 30.000, čo znamená, že počet utečencov prijatých v USA sa vo fiškálnom roku 2020 zníži o 40 percent.

    Už počet 30.000 prijatých utečencov je rekordne nízky a ohrozuje historické postavenie Ameriky ako najveľkorysejšej krajiny pre tých, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním, konštatovala agentúra AFP.

    Prezident USA Donald Trump pri ohlasovaní tohto najnovšieho opatrenia svojej administratívy uviedol, že “zodpovedný prístup k utečencom je taký, ktorý sa usiluje o ich prípadný návrat do ich domovských krajín, aby mohli pomôcť pri obnove svojich vlastných štátov”.

    Administratíva síce tieto zmeny konzultuje s Kongresom, ale rozhodovaciu právomoc má Biely dom.

    Ako je známe, Trump považuje reštrikcie proti legálnej aj nelegálnej imigrácii za kľúčovú vo svojej domácej politike.

    Súčasný počet – 30.000 utečencov – je najnižší od začiatku programu v roku 1980. Keď z úradu prezidenta USA odchádzal Trumpov predchodca Barack Obama, ich počet dosiahol takmer 85.000.

    Skupiny na podporu migrantov reagovali na najnovšie správy o rozhodnutí americkej administratívy so zdesením.

    “Pre Ameriku je to veľmi smutný deň,” povedal David Miliband, generálny riaditeľ neziskovej humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC).

    “Toto rozhodnutie predstavuje ďalšiu ranu vodcovskej role Ameriky v oblasti ochrany najzraniteľnejších ľudí na celom svete,” dodal IRC.

     

    - Reklama -