Sedem migrantov vrátane detí sa utopilo

    0
    Ilustračná snímka, záchrana migrantov, more (Autor: TASR)

    Čln, ktorý sa plavil z Turecka, sa prevrátil pri malom gréckom ostrove Inousses. Dvanásť ľudí sa podarilo zachrániť, uviedla grécka pobrežná stráž.

    V prvých fázach pátrania vytiahli záchranári z vody dve telá – bábätko a štvorročné dieťa; zvyšných päť – tri deti a dve ženy – neskôr lokalizovali potápači.

    Do akcie sa zapojili aj hliadkovacie plavidlá a pátracie a záchranné lietadlá Frontexu, agentúry Európskej únie na ochranu hraníc.

    V posledných týždňoch narástol počet nových migrantov, ktorí prichádzajú na ostrovy vo východnej oblasti Egejského mora.

    Talianska polícia v sicílskom meste Messina zadržala dvoch údajných prevádzačov ľudí, keď spolu so 180 inými migrantmi vystúpili na breh z humanitárnej lode Ocean Viking, ktorú majú v prevádzke organizácie SOS Mediterranée a Lekári bez hraníc (MSF).

    Polícia vysvetlila, že údajní prevádzači, obaja Egypťania, boli zadržaní po tom, čo ich niekoľko svedkov na palube lode Ocean Viking identifikovalo.

    Svedkovia zároveň pomohli vyšetrovateľom zrekonštruovať udalosti, ktoré predchádzali vyplávaniu spomínaných migrantov z Líbye na more.

    Vyšetrovatelia uviedli, že svedkovia im povedali, že za plavbu do Talianska zaplatili určitú sumu peňazí, potom boli niekoľko dní zadržiavaní v líbyjskej chatrči a nakoniec im dovolili vydať sa na nebezpečnú plavbu.

    Talianska polícia v piatok oznámila, že oboch Egypťanov zatkla pre obvinenia z prevádzačstva. Ide o Muhammada Júsifa Alího (42) a Atita Salámu Solimana (24). Sú podozriví z riadenia člna, z ktorého loď Ocean Viking zachránila 182 ľudí.

    Polícia Egypťanov zatkla po vypočutí ostatných migrantov, ktorí s nimi cestovali, a po prezretí videodôkazov z ich mobilných telefónov, napísala tlačová agentúra DPA.

    Talianske ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že 124 migrantov z Ocean Viking si prevezme päť ďalších krajín EÚ: Francúzsko, Nemecko, Portugalsko, Írsko a Luxembursko.

    Na Sicíliu dorazilo v utorok po niekoľkých dňoch strávených na mori celkovo 182 ľudí, zachránených v predchádzajúci týždeň z nestabilných člnov pri líbyjskom pobreží, dodala informáciu AP.

    - Reklama -