Hlavní aktéri ešte nezaspievali. Bezpečnostný analytik reaguje aj na zadržanie policajtov v kauze Kočner

0
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik (Autor: TASR)

Čo hovoríte na aktuálny stav, keď polícia obvinila bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, ktorý mal údajne lustrovať novinárov aj prokurátorov a zadržali spolu s ním aj ďalších dvoch policajtov – zástupcu riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milana Mihálika a policajta z Odboru podpory riadenia Michala Zubčáka? Trestnej činnosti sa mali dopúšťať podľa doterajších informácií pre spoluprácu s podnikateľom Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom.

Tento stav vývoja v polícii sa dal očakávať. Už v minulosti som viackrát uviedol, že situácia je taká zložitá, že ešte vyjde na povrch mnoho nepríjemných skutočností, mnohí budú mať stiahnuté sedacie svaly a ľudia budú prekvapení, čo všetko sa dozvedia.

Všetko toto, čo sa deje v súvislosti s vyšetrovaním vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice, vytvára obrovský tlak nielen na verejnosť, ale aj verejnosti ako takej na odkrytie pravdy, kto všetko je v tom zapletený a kto nekonal, keď konať mal.

Ľudia to chcú proste vedieť a očakávajú vyvodenie zodpovednosti, pretože niet inej cesty. Hovorí sa, že čo vedia dvaja, už nie je tajomstvom.

Toto ale vyzerá na poriadne reťazovitú aktivitu, akú sme na Slovensku asi ešte ani nemali.

Áno, ale krytie trestnej činnosti zvyčajne nerobí jeden človek, je to reťaz článkov v ktorej majú svoje miesto prípadne aj orgány činné v trestnom konaní.

Inšpekcia ministra vnútra musí konať a dať odpoveď, či si polícia vykonávala svoje povinosti v súlade so zákonom, alebo konali jej predstavitelia svojvoľne.

Ak sa dokáže, že mnohí policajti boli svedkami rôznych úkonov, ktoré sa vymykali zaužívanej praxi, bude to zlé a preto už dnes v tejto fáze vyšetrovania bude jednoduchšie objasniť dôležité skutočnosti, ktoré ukážu, ako to vlastne bolo.

V súvislosti s Kočnerom sa už uvoľnilo dosť kľúčových postov na polícii aj generálnej prokuratúre, aký vývoj môžeme teraz podľa vás čakať?

Ak sa dokáže, že chápadlá závadových osôb infikovali aj políciu, tak bude musieť dôjsť k veľkému upratovaniu a tvrdému postihu jednotlivcov, ktorí sa spreneverili svojej práci a konali protizákonne.

Je neprípustné, aby sa takéto niečo zamietlo pod koberec. O chvíľu máme parlamentné voľby a očakáva sa, že ten vývoj bude po voľbách aj v radoch polície dynamický.

Všetko však záleží na tom, aký bude minister vnútra, ktorý bude tejto problematike rozumieť a akých si dosadí do Policajného zboru odborníkov, pretože minister vnútra je ten, ktorý zodpovedá za túto zložku, a bude na neho vyvíjaný tlak, aby sa veci vyriešili v súlade so spravodlivosťou.

Dnes je už toto koleso roztočené tak, že nie je možné ho zastaviť a občania očakávajú, že padnú v tejto rulete tie najvyššie čísla, čísla pravdy a zodpovednosti jednotlivcov.

Tí hlavní aktéri ešte nezaspievali očakávané piesne, ktoré budú najväčšími hitmi, a tie sa v takejto situácii rodia, keď mnohí zistia, aký postih ich čaká a čo všetko im hrozí.

Keby ste mali porovnať úroveň ochranky vo vašich časoch šéfovania, teda v 90. rokoch a dnes – aké sú rozdiely?

Rozdiely sú viditeľné. V časoch, keď sme riadili Úrad ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií, bolo divoké obdobie.

Vybuchovali autá, organizované skupiny podsvetia si vybavovali účty a pracovníci ochranky museli viac než zodpovedne preverovať prostredie, v ktorom sa v rámci programu pohybovali ústavní činitelia a delegácie nielen naše, ale i zahraničné.

Som hrdý na všetkých pracovníkov ochranky. Rodinkárstvo neexistovalo, a preto sme sa dostali niekedy aj do ostrej konfrontácie a kontradikcie s niektorými ministrami vnútra.

Cukor a bič – japonská teória riadenia a disciplína. To je základ funkčnosti a profesionality. Je neprípustné, aby behal po Prezidentskom paláci nejaký narušiteľ, ktorý tam môže uložiť trhavinu, ako sa stalo v nedávno za pôsobenia prezidenta Kisku, to je absolútny nonsens. Je neprípustné, aby predsedovi parlamentu vykradli byt a má druhú najvyššiu ústavnu funkciu, ktorá je chránená, je neprípustné, aby ochranka nevedela, kto sa dostane do lietadla, a bol dokonca niekto z našej krajiny unesený atď. Keby sa mi také niečo bolo stalo za môjho pôsobenia, okamžite sám rezignujem.

Boli ste ocenený na Benátskom filmovom festivale za prínos pre spoločnosť v oblasti vnútornej a zahraničnej bezpečnostnej politiky. Za čo konkrétne ste toto ocenenie získali?

Presný názov podujatia bol Haute Promenade & Royal Gala Awards is an annual event of the fashion, style and innovation. Je to cena, ktorá sa udeľuje pre viaceré odvetvia, ako je film, móda, politika, kultúra a iné, ako aj bezpečnostná politika.

Organizátorom tejto časti Benátskeho filmového festivalu bol Alessandro Lorandi. Zaujali ho mnohé skutočnosti ako napríklad to, že som bol spoluzakladateľom Svetovej organizácie ochranných služieb vo svete.

Som na to veľmi hrdý, pretože sa to uskutočnilo na Slovensku za prítomnosti najväčších špičiek – predstaviteľov ochranných služieb ako napríklad Secret Service – ochrana amerického prezidenta, Úradu ochrany Veľkej Británie, ktorý chráni štátnych predstaviteľov a anglickú kráľovnú, Izraelských ochranných služieb, Ruskej ochranky prezidenta a ďalších niekoľkých desiatok z rôznych krajín.

Všetci boli prekvapení, akú krásnu krajinu navštívili, pretože podujatie sa konalo v Nízkych Tatrách pod Chopkom, a ukázali sme im tie najkrajšie miesta, na ktoré môžeme byť právom hrdí.

Na festivale sme sa rozprávali aj o spolupráci pri natáčaní filmu, ktorého scenár by sa týkal tiež témy, ktorej sa venujem, a to sú podvody a trestná činnosť páchaná na ženách vo virtuálnom svete.

Na fotografii ste aj s F. Lamborghinim. Neplánuje nejaký projekt na Slovensku? Slovensko je automobilovou veľmocou.

Tiež bol ocenený vo svojej profesijnej oblasti, o ktorej asi nemusím ani ďalej hovoriť. Je to veľký sympaťák s obrovskou charizmou a dovolil som si ho pozvať aj na Slovensko.

Pretože u nás ešte nebol, pozvanie s radosťou prijal a predpokladám, že zavíta k nám i s tými silnými koňmi, ktoré jeho značka pod kapotami týchto skvelých áut skrýva.

A vráťme sa ešte domov – expremiér Robert Fico má ešte stále štátnu ochranku, ako to vnímate?

Možno sú dôvody a možno nie, aby mu bola naďalej poskytovaná. Neviem, aké sú operatívne poznatky týkajúce sa ohrozenia jeho osoby, či sú opodstatnené, alebo nie.

Ak ju má oprávnene, tak všetka česť tým, ktorí takéto poznatky zachytili, a ak nie, tak je to chyba, pretože to platia daňoví poplatníci.

Autor: Lucia Balichová

 

- Reklama -