Za ochranu klímy demonštrovalo v Rakúsku vyše 100-tisíc ľudí

    0
    Rakúska vlajka (Autor: TASR)

     Organizátori z hnutia Piatky za budúcnosť už na úvod protestov vyhlásili, že pôjde o “najväčšiu demonštráciu za ochranu klímy v Rakúsku”.

    Podľa samotných organizátorov prišlo na protesty až 150.000 ľudí. Len vo Viedni vyšlo podľa odhadov do ulíc 80.000 ľudí, v Innsbrucku to bolo okolo 20.000 ľudí, v Linzi  najmenej 9000 osôb a v Grazi 8000.

    Pre porovnanie — na prvú veľkú environmentálnu demonštráciu v Rakúsku, ktorá sa konala 15. marca, prišlo len 20.000 ľudí.

    Pochod vo Viedni viedol okolo symbolických miest, akými sú napríklad ministerstvo dopravy, Rakúska hospodárska komora či Dom mora (Haus des Meeres).

    Tam si protestujúci minútou ticha pripomenuli vyhynuté a ohrozené druhy rastlín a živočíchov.

    Demonštranti niesli plagáty s rôznymi kreatívnymi sloganmi, napríklad “Ocko, čo je to snehuliak?”, “Koho by volil ľadový medveď?” či “Radšej ľad v Arktíde než sneh na Ibize”.

    Ako napísal denník Kurier, klimatické protesty sa v piatok konajú v 170 krajinách sveta. V Taliansku protestuje približne milión ľudí.

    Študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom “Piatky pre budúcnosť”, inšpirovala 16-ročná švédska aktivistka Greta Thunbergová.

    Tá v septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám.

    - Reklama -