Rozdiely medzi východom a západom Nemecka sa zmenšujú, tvrdí Merkelová

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Za veľký úspech Merkelová označila napríklad to, že ekonomická sila nových (východonemeckých) spolkových krajín predstavovala v čase zjednotenia v roku 1990 len 43 percent ekonomickej sily starých (západonemeckých) spolkových krajín. Dnes sa pritom vyšplhala až na úroveň 75 percent.

    Dôležité je podľa Merkelovej myslieť na spoločnú budúcnosť a venovať sa stieraniu rozdielov v životnej úrovni medzi východom a západom, napríklad čo sa týka dôchodkového systému. Za veľký projekt jej vlády kancelárka považuje “vytvorenie rovnocenných životných podmienok vo všetkých častiach Nemecka, na dedinách aj v mestách, na severe a juhu, ako i na východe a západe krajiny”.

    Motto tohtoročných osláv štátneho sviatku Dňa nemeckej jednoty “Odvaha spája”, ktoré stanovila krajinská vláda Šlezvicka-Holštajnska, pripomína podľa slov kancelárky odvahu mnohých ľudí, ktorú preukázali v roku 1989 i v nasledujúcom období. Umožnili tak, že nemecká jednota sa stala skutočnosťou, ako dodala.

    Paušálne posudzovanie rozdielov medzi východom a západom však nie je na mieste, poznamenala Merkelová, keďže jednotlivé krajiny majú už za sebou veľa rokov spoločného života.

    Nemecká vláda zriadila k 30. výročiu pádu Berlínskeho múru, ku ktorému došlo 9. novembra 1989, a k 30. výročiu Nemeckej jednoty, ktorú si Nemci budú pripomínať 3. októbra 2020, komisiu s názvom “Mierová revolúcia a Nemecká jednota”. Jej cieľom je spoločne s občanmi hovoriť o tom, čo bývalé východné a západné spolkové krajiny Nemecka spája, ale naopak, aj o tom, čo ich rozdeľuje.

    “To je naša odpoveď na rozdiely, ktoré ešte stále existujú, ale aj na mnoho vecí, ktoré sa už podarilo dosiahnuť,” povedala Merkelová.

     

    - Reklama -