Drsný odkaz predsedu FPÖ Hofera aktivistke Grete Thunbergovej: Nechceme nijakú vrkočovú diktatúru

    0
    Kandidát na spolkového prezidenta Rakúska Norbert Hofer. (Autor: Hans Štembera)

    Na Thunbergovú zaútočil predseda FPÖ Norbert Hofer počas televíznej debaty predstaviteľov šiestich hlavných politických strán, ktorú vo štvrtok večer odvysielala rakúska stanica ORF. Poslednú veľkú predvolebnú diskusiu sledovalo v televízii viac než milión divákov.

    Na otázku moderátorky, čo podľa neho Greta Thunbergová robí lepšie než všetky vlády, Hofer odpovedal: “Vôbec nič. Žijeme v demokracii. Túto mladú dámu si nikto nezvolil. Preto sme (FPÖ) nesúhlasili ani s vyhlásením núdzového klimatického stavu. Myslím tým, čo bude nasledovať? Právo na klimatickú vojnu? Nechceme nijakú vrkočovú diktatúru.”

    Hofer, ktorý televíznu debatu absolvoval s vysokou horúčkou, varoval pred klimatickou hystériou a zaútočil aj na islam a migrantov. Rakúsko varoval, že riskuje opätovný prílev utečencov, aký nastal v roku 2015.

    Mladá aktivistka Thunbergová inšpirovala celosvetové študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom “Piatky pre budúcnosť”. V septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám.

    V rámci medzinárodného “týždňa za budúcnosť” sa v piatok na demonštráciách za ochranu klímy v celom Rakúsku zúčastnilo viac než 100.000 ľudí.

    Predčasné parlamentné voľby sa v Rakúsku uskutočnia v nedeľu. Dôvodom pre ich konanie je rozpad vládnucej koalície konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) bývalého kancelára Sebastiana Kurza s FPÖ, ktorý v máji spôsobil škandál okolo kompromitujúceho videa z Ibizy odhaľujúceho korupčné správanie vtedajšieho predsedu FPÖ a vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho.

     

    - Reklama -