Žiga: Ruská federácia patrí k našim najvýznamnejším obchodným partnerom

    0
    Peter Žiga (Autor: TASR)

    Ako ďalej informoval hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano, návšteva nadviazala na úspešnú júnovú cestu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý sa stretol s najvyššími predstaviteľmi Ruska, ako aj na minuloročné stretnutie komisie v Tatranskej Lomnici.

    “Ruská federácia patrí k našim najvýznamnejším obchodným partnerom a trend je stále pozitívnejší. Prvý polrok tohto roka ukazuje ďalšie zvýšenie obchodnej výmeny a obrat by mohol dosiahnuť až 6 miliárd eur,” podčiarkol Žiga.

    Slovensko do Ruska exportuje najmä produkciu automobilového priemyslu a dováža predovšetkým energetické suroviny. “Oceňujeme nadštandardnú úroveň našich vzájomných vzťahov a verím, že v nej budeme pokračovať,” vyhlásil Manturov.

    Dobré vzťahy podľa MH ilustruje aj vysoký počet ruských turistov na Slovensku, pričom minulý rok patrí k trom najlepším za posledných 15 rokov. Dovoz energetických surovín z Ruska je dôležitý pre energetickú bezpečnosť Slovenska. Slovenská strana preto s veľkým záujmom sleduje rokovania o novej dohode o tranzite plynu cez Ukrajinu. Spor medzi Ukrajinou a Ruskom pred desiatimi rokmi viedol k plynovej kríze, ktorá zasiahla aj Slovensko.

    “Od ruskej strany sme dostali informáciu, že rokovania pokračujú a odohrávajú sa v konštruktívnom duchu. Súčasne veríme, že slovenská plynárenská sieť bude aj v budúcnosti významným tranzitným koridorom pre ruský plyn,” zdôraznil Žiga.

    Ruská strana významne ocenila spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky, ktorú zvýraznilo tohtoročné memorandum medzi MH SR a spoločnosťou Rosatom o spolupráci pri využívaní atómovej energie na mierové účely.

    Rokovanie sprevádzalo aj stretnutie zástupcov podnikateľov z oboch krajín. Delegácie v ruskom Soči sa zišli už po jubilejný dvadsiaty raz, čo je v prípade medzivládnych komisií výnimočný počet. Najbližšie rokovanie by malo byť na Slovensku, dodal Stano.

     

    - Reklama -