Danko: Toto mi smeráci musia vysvetliť. Na koaličnej rade sa budem pýtať

    0
    Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda NR SR Andrej Danko (SNS) na spoločnom vyhlásení po neúspešnom otvorení 48. schôdze NR SR 6. septembra 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Stratifikácia nemocníc

    “Premiér Pellegrini nemal jednotný mandát od Smeru a napriek tomu dal stratifikáciu nemocníc do vlády. Na koaličnej rade budeme požadovať vysvetlenie od Smeru, aké je vlastne ich politické stanovisko a finálny návrh. My sme proti sieti nemocníc, ktorá bude tvorená štátnymi a súkromnými nemocnicami,” uviedol Danko. Štát má podľa neho zdravotné výkony zabezpečovať výlučne štátnymi nemocnicami.

    Štátne nemocnice

    Danko tiež zdôrazňuje, že je zásadne proti rušeniu štátnych nemocníc. “Som proti, aby sme ustupovali súkromnému sektoru. Skôr som čakal, že pani ministerka (Andrea Kalavská, pozn. TASR) príde a povie, ako sa dá rýchlo postaviť nemocnica, ktorá sa nám rozpadáva na Kramároch,” poznamenal.

    Verejné obstarávanie

    Šéf parlamentu a SNS je tiež za výstavbu a opravu nemocníc. “Navrhujeme, aby došlo k zmene zákona o verejnom obstarávaní, aby zriaďovatelia nemocníc a internátov mohli ísť do ponukového konania nielen do 70.000 eur na opravy, ale do troch miliónov eur,” priblížil ešte v piatok (27. 9.) Danko.

    Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období.

    Reforma nemocníc

    Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti

    Ministerka Kalavská cez víkend povedala, že stratifikácia nesmie byť predmetom politickej vojny. Ak by sa tak v parlamente stalo alebo by to hrozilo, ministerka je rozhodnutá návrh stiahnuť.

     

     

    - Reklama -