Juncker si želá, aby Kurz vytvoril v Rakúsku proeurópsky orientovanú vládu

    0
    Sebastian Kurz vo volebnom sídle počas zverejnenia predbežných volebných odhadov (Autor: TASR)

    “Rakúšanky a Rakúšania ti počas volebnej nedele preukázali svoju dôveru,” napísal vo svojom vyhlásení Juncker. “Želám ti veľa úspechu, aby si vytvoril stabilnú proeurópsky orientovanú vládu.

    Pre nadchádzajúce spoločné výzvy potrebuje Európska únia silný hlas Rakúska,” zaprial Kurzovi Juncker, ktorého pôsobenie na poste predsedu EK sa končí 31. októbra. Následne ho na čele EK vystrieda Ursula von der Leyenová.

    Kurzovi a ÖVP zablahoželal na Twitteri aj bývalý predseda Európskeho parlamentu (EP) a súčasný šéf Výboru EP pre ústavné záležitosti (AFCO) Antonio Tajani. “Opäť raz triumfovali liberálne, demokratické a kresťanské hodnoty Európy,” napísal Tajani.

    Líder frakcie Európskej ľudovej strany (EPP) v EP Manfred Weber Kurzovi zagratuloval na Twitteri: “Gratulujem ti Sebastian Kurz k tvojmu vynikajúcemu úspechu! Ty a tvoja ÖVP ste dokázali, že vaše spojenie modernosti a tradície nadchýna ľudí!”

    Podľa predbežných výsledkov predčasných parlamentných volieb v Rakúsku (zatiaľ bez sčítania hlasov odovzdaných poštou a na základe voličských preukazov) získala ÖVP bývalého kancelára Kurza 38,4 percenta hlasov voličov.

    Na druhom mieste skončila s výrazným rozdielom Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) so ziskom 21,5 percenta hlasov. Nasleduje Slobodná strana Rakúska (FPÖ), ktorá dostala 17,3 percenta hlasov. Štvrtí skončili Zelení (12,4 percenta) a do parlamentu sa dostala aj strana NEOS (7,4 percenta).

     

    - Reklama -