Španielsko: Najvyšší súd zamietol odvolanie voči exhumácii generála Franca

    0
    Na snímke turisti sa fotografujú pri hrobke bývalého španielskeho diktátora, generála Francisca Franca v Údolí padlých (Autor: TASR)

    Súd nižšej inštancie vo februári pozastavil platnosť stavebného povolenia na začatie prác v bazilike, kde sú pozostatky umiestnené. Najvyšší súd však minulý utorok presun pozostatkov povolil, čím zamietol odvolanie Francovej rodiny.

    Stavebné povolenie podľa súdu takisto nie je potrebné, pretože exhumácia si nevyžaduje rozsiahle stavebné práce. Rozhodnutie sudcov bolo jednomyseľné.

    Socialistická vláda premiéra Pedra Sáncheza si stanovila exhumáciu a presun Francových telesných pozostatkov z baziliky v Údolí padlých pri Madride na verejný cintorín na predmestí španielskej metropoly za jednu zo svojich priorít.

    Vláda tvrdí, že krajina nemôže ďalej oslavovať svojho dlhoročného diktátora, ktorý zomrel v roku 1975.

    Vláda pôvodne plánovala Francove pozostatky premiestniť už v júni, najvyšší súd však exhumáciu na žiadosť Francovej rodiny pozastavil, kým sa celé konanie neuzavrie.

    Najvyšší súd ešte musí vydať rozhodnutie v súvislosti s ďalšími troma žiadosťami proti plánovanej exhumácii.

    Hovorca súdu však minulý týždeň povedal, že súdny tribunál pravdepodobne vynesie podobný verdikt ako v prípade odvolania, v ktorom sa riešila otázka stavebného povolenia.

    Francisco Franco vládol Španielsku tvrdou rukou od konca občianskej vojny (1936 – 1939) až do svojej smrti 20. novembra 1975. Franca v bazilike mauzólea pochovali v novembri 1975, tri dni po jeho smrti.

    Okrem neho sa v Údolí padlých nachádzajú aj telesné pozostatky desaťtisícov obetí občianskej vojny.

    Španielska vláda chce Francove pozostatky pochovať v jeho rodinnej hrobke na madridskom cintoríne Mingorrubio El Pardo, kde spočíva aj generálova manželka Carmen.


          

    - Reklama -