Trump: To, čo sa deje, nie je impeachment, ale prevrat

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trumpove výroky nasledovali po tom, čo jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo odmietol ako “neprípustnú” požiadavku niektorých výborov snemovne, aby päť bývalých alebo súčasných zamestnancov ministerstva vypovedalo v začatom vyšetrovaní obvinení voči Trumpovi.

    Ten podľa obvinení zneužil svoj prezidentský úrad, keď žiadal Ukrajinu, aby hľadala “špinu” na jeho rivala v prezidentských voľbách v roku 2020, Joea Bidena.

    Pompeo dokonca odkázal dolnej komore Kongresu, že opozičná Demokratická strana sa pokúša “zastrašovať” a “šikanovať” zamestnancov jeho rezortu.

    “Každý deň sa dozvedám nové a nové veci a prichádzam k záveru, že to, čo sa deje, nie je impeachment, ale PREVRAT,” uviedol Trump na Twitteri.

    “Jeho cieľom je odobrať ľudu moc, HLAS, slobody, druhý dodatok, vieru, armádu, pohraničný múr a práva, ktoré dal Boh občanom Spojených štátov amerických!” napísal prezident.

    Demokrati zareagovali na Pompeove tvrdenia a obvinili ho, že nespolupracuje a bráni vyšetrovaniu. Podľa amerických médií demokrati už naplánovali výpovede najmenej dvoch diplomatov, ktorí boli priamymi účastníkmi kauzy na Ukrajine.

    Proces smerujúci k tzv. impeachmentu voči Trumpovi sa začal na základe sťažnosti utajeného informátora.

    Podľa neho Trump v júlovom telefonáte vyvíjal nátlak na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu zaobstaral politicky užitočné informácie o bývalom demokratickom viceprezidentovi Bidenovi.

    Ten bude s najväčšou pravdepodobnosťou súperom Trumpa, keď sa bude v budúcoročných prezidentských voľbách pokúšať o znovuzvolenie.

    Trump údajne v telefonáte žiadal, aby Ukrajina “vytiahla špinu” na Bidena alebo jeho syna Huntera, pôsobiaceho v predstavenstve ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma. Jej činnosť vyšetruje ukrajinský protikorupčný úrad.

    Traja vplyvní demokrati v americkej Snemovni reprezentantov Adam Schiff, Eliot Engel a Elijah Cummings tvrdia, že minister Pompeo bol údajne pri telefonáte, keď Trump tlačil na Ukrajinu, aby očiernila jeho politického súpera Bidena.

    Totožnosť utajovaného informátora je chránená zákonom, podľa doterajších správ v médiách ide o analytika americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

    - Reklama -