Zverejnili, kto je najbohatším Čechom. Babiš v poradí klesol

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Podľa Forbesu je najbohatším Čechom Petr Kellner, ktorého majetok sa medziročne zvýšil o 40 miliárd Kč na 350 miliárd Kč (13,60 miliardy eur).

    Naopak, majetok Andreja Babiša, ktorý tvorí predovšetkým holding Agrofert, klesol na 70 miliárd Kč. Český premiér sa prvýkrát ocitol až na štvrtom mieste. Doteraz bol vždy druhý. Dôvodom sú čoraz horšie výsledky Agrofertu, predovšetkým chemičiek vyrábajúcich priemyslové hnojivá, ako je SKW Piesteritz, a pokračujúca reštrukturalizácia nemeckých pekární Lieken. Zároveň rastie zadlženie holdingu, ktorý vlani zarobil 1,6 miliardy Kč.

    Druhým najbohatším Čechom sa v tohtoročnom poradí stal realitný magnát Radovan Vítek, väčšinový vlastník skupiny CPI Property Group, a tretí finančník Karel Komárek, ktorý ovláda napríklad skupinu Sazka.

    Z prvej desiatky vypadol bývalý uhľobarón Zdeněk Bakala a nahradil ho finančník Jiří Šmejc, ktorý je menšinovým podielnikom splátkovej firmy Home Credit a vlastní chorvátsku stávkovú kanceláriu SuperSport.

    Do poradia Forbesu sa dostalo 20 nových mien. Významnú časť tvoria podnikatelia, ktorí začali od nuly a pri zrode ich majetku stáli moderné technológie. Medzi nimi je napríklad Martin Hájek, šéf a hlavný riaditeľ firmy Livesport. Jeho majetok sa odhaduje na 8,5 miliardy Kč. Ďalším sú napríklad zakladateľ vyhľadávača leteniek Kiwi.com Oliver Dlouhý (1,5 miliardy Kč), Zdeněk Cendra (1,8 miliardy Kč), ktorého firma CDN77 pôsobí v oblasti webhostingu, alebo Jan Barta (1,5 miliardy Kč), ktorý založil a vlani predal porovnávač ePojištění.cz.

     

    - Reklama -