Spoločnosť SK-NIC reaguje na kritiku zmluvy, ktorú má so štátom

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “V súvislosti so zmluvou, na základe ktorej štát získal napríklad predtým neexistujúcu pozíciu schvaľovateľa akýchkoľvek zmien pre .sk alebo povinné viazanie päť percent z príjmov, je potrebné skonštatovať, že v spomínanom dodatku pribudlo niekoľko unikátnych povinností pre spoločnosť SK-NIC, ktoré nie sú zavedené v žiadnej krajine,” uviedol v piatok manažér marketingu a komunikácia spoločnosti SK-NIC Darius Hatok.

    Ide podľa neho napríklad o povinné technické audity, alebo povinné vytváranie každodenných záloh údajov na štátnu infraštruktúru, na základe ktorých môže štát pokračovať v prevádzke systému, ak by SK-NIC ďalej službu nezabezpečoval.

    Podľa Hatoka je povinný mechanizmus prerozdeľovania príjmov pre rôzne projekty vo virtuálnom prostredí jedinečný, pretože nie je v žiadnej krajine Európy.

    “Transparentnosť procesu zberu a vyhodnocovania žiadostí potvrdili aj zástupcovia internetovej komunity, ktorí boli pri celom procese vytvárania príslušného fondu a schválili ho,” dodal Hatok. Fond vyhlásil prvé výzvy v pondelok (30. 9.).

    Podľa SK-NIC je situácia na Slovensku rovnaká ako v susednom Česku, kde správu národnej domény zabezpečuje združenie CZ.NIC.

    “Česká republika sa v rámci memoranda podpísaného s CZ.NIC zaviazala, že nebude vyvíjať žiadne aktivity k odobratiu poverenia na správu ccTLD.cz od združenia CZ.NIC, ak CZ.NIC bude plniť podmienky memoranda. SK-NIC si svoje povinnosti vo vzťahu k slovenskej národnej doméne riadne plní,” dodal Hatok.

    - Reklama -