Jankovská by mala zvážiť prerušenie funkcie, ostrá výzva šéfky Súdnej Rady

    0
    Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková (Autor: TASR)

    Ostrá výzva

    “Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková ostro odsudzuje akékoľvek korupčné správanie, ku ktorému by došlo v slovenskom súdnictve. Korupciu sudcov považuje za absolútne neprijateľný stav, proti ktorému treba nekompromisne zasiahnuť,” uvádza sa v stanovisku Súdnej rady na margo údajnej medializovanej komunikácie medzi Marianom K. a bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti za Smer-SD Monikou Jankovskou.

    Pravosť komunikácie

    Praženková zároveň uvádza, že v prípade, že orgány činné v trestnom konaní potvrdia pravosť informácií v medializovanej komunikácii, by malo dôjsť k vzneseniu obvinenia voči konkrétnym osobám. Tento názor deklaroval vo štvrtok (3. 10.) aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). V prípade obvinenia môže Gál podať návrh na dočasné pozastavenie funkcie sudcu a rozhodne o ňom disciplinárny senát do desiatich dní od jeho doručenia.

    „Do ukončenia vyšetrovania, t. j. bez potvrdenia pravosti komunikácie, nemá predsedníčka Súdnej rady SR, právomoc vykonať akékoľvek opatrenia vo vzťahu k výkonu funkcie sudcu,“ tvrdí stanovisko Súdnej rady.

    Ovpyvňovanie sudcov v rôznych kauzách

    Z údajnej komunikácie medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou, ktorú opisuje Denník N, vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian Kpčner a Pavol Rusko obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská autenticitu tejto komunikácie odmieta.

     

    - Reklama -