Čaputová proti V4? Opravila slová Zemana, veľmi zvláštne

    Uprostred slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a vľavo český prezident Miloš Zeman počas stretnutia prezidentov skupiny V4 na zámku Lány v Českej republike (Autor: TASR)

    Summit hláv štátov Vyšehradskej skupiny v Lánoch, kam sa druhý deň rokovania pripojili prezidenti Srbska a Slovinska, prebehol úspešne. Padali slová o potvrdení vzájomného hlbokého priateľstva medzi štátmi aj štátnikmi a ďalšie superlatívy.

    V spleti pochvalných slov zanikol jeden moment, ktorý sa týka dôležitej témy slobody slova. Počas tlačovej konferencie v samom závere svojej reči sa český prezident krátko vyjadril o cenzúre s tým, že účastníci stretnutia ju odmietajú.

    „Posledná veta, ktorú by som chcel povedať, je, že János Áder mi jednu vetu na záver povolil. A to, že účastníci tejto diskusie sú proti cenzúre internetu za predpokladu, že nebudú cenzurované neanonymné príspevky,“ konštatoval jednoznačne Zeman. „János len hovoril, Miloš, hlavne aby to nebol hlavný výstup nášho rokovania, a mal pravdu. Preto to hovorím ako jednu jedinú vetu,“ vtipkoval prezident.

    Ako sa krátko potom ukázalo, na túto vec nemali všetci rovnaký názor. Presnejšie povedané, rovnako to videli všetci okrem jedinej – slovenskej prezidentky.

    Zuzana Čaputová sa k téme bez ďalších súvislostí vrátila v závere svojho vystúpenia na tej istej tlačovej konferencii. „Keď som v obsahových témach, iba spomeniem tému cenzúry na internete. Dodám k tomu moje stanovisko. Moje stanovisko, ako som ho komunikovala aj na spoločnom stretnutí, je o tom, že sloboda prejavu je veľmi vysoká hodnota, ktorú sme si vydobyli pred 30 rokmi, bezpochyby,“ začala vo všeobecnej rovine.

    „Zároveň má svoje hranice, pokiaľ zasahuje do práv alebo právom chránených záujmov iných osôb. A v tomto kontexte je legitímne hľadať nástroje na hľadanie rovnováhy medzi slobodou prejavu a prípadným zásahom do práv,“ pripustila cenzúru a vymenovala okolnosti, za ktorých je podľa nej prípustná.

    Otázku cenzúry internetu, čo je čoraz výraznejšia téma vo verejnom priestore, na rokovaní prezidentov v Lánoch podľa informácií Parlamentných listov krátko otvoril český prezident Miloš Zeman. Prezidenti a prezidentka o tejto téme diskutovali, neprebehlo však žiadne záväzné hlasovanie.

    Počas tlačovej konferencie tému kratučko okomentoval aj srbský prezident Aleksandar Vučić, ktorý cenzúru odmietol a dodal, že v Srbsku si môže každý hovoriť, čo chce.

    Záznam celej tlačovej konferencie zo zámku v Lánoch:

    Zdroj: Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky

     

    - Reklama -