Kiskovci sú z Čaputovej sklamaní. Nemala to urobiť. V novej vláde to zmeníme

    0
    Andrej Kiska (uprostred) na spoločnej fotografii s členmi strany Za ľudí (Autor: facebook.com/AndrejKiska)

    Sme sklamaní

    Strana Za ľudí je sklamaná, že prezidentka Zuzana Čaputová podpísala parlamentom schválenú novelu zákona o rodičovskom príspevku, ktorá zavádza dvojakú výšku rodičovského príspevku.

    Podľa podpredsedníčky strany Za ľudí Jany Žitňanskej je nespravodlivé, že práve rodiny, ktoré sú najviac vystavené riziku chudoby, sa po novom budú musieť uspokojiť s príspevkom o 100 eur nižším ako ostatné rodiny. Špeciálne poukázala na mamy poberajúce príspevok na opatrovanie.

    Považujeme to jednoducho za neprípustné, v novej vláde to zmeníme

    “Tieto mamy v skutočnosti pracujú – starajú sa o svoje ťažko zdravotne postihnuté deti 24 hodín denne, 7 dní v týždni, ale keďže štát za ne neodvádza nemocenské, nesplnia novoschválené podmienky na vyšší rodičovský príspevok.

    Považujem to jednoducho za neprípustné. Prinavrátenie spravodlivosti do vyplácania tejto sociálnej dávky, ktorá na rozdiel od dôchodkov či materského by žiadnu zásluhovosť z povahy veci nemala zohľadňovať, je jedným z prvých krokom, ktoré prijmeme v novej vláde,” povedala Žitňanská.

    Žitňanská pripomenula, že ešte koncom septembra vyzvala Čaputovú, aby zákon nepodpísala a vrátila Národnej rady SR, kde by poslanci vládnej koalície dostali šancu prehodnotiť svoj vzťah k tým najzraniteľnejším a upravili novelu tak, aby všetci rodičia poberali jednotný rodičovský príspevok vo výške 370 eur.

     

    - Reklama -